Idén is kizsebel minket a GTA?

GTA V, GTA 5
Vágólapra másolva!
Tavaly már megjelent, de most felturbózott grafikával tér vissza a világ legdrágább videojátéka. Még szép, hogy azonnal kipróbáltuk a GTA V-öt. Kötelező vétel, vagy felejtős játék?
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem vagyok egy elvakult rajongó, tavaly szeptemberben egy éjjelen mégis sorban álltam a világ egyik legnépszerűbb - és legdrágább költségvetéssel készült -videojátékáért, a GTA ötödik részéért. A gengszterszimulátor folytatására öt évet kellett várni, cserébe a bejárható virtuális világa hatalmas, és hihetetlenül részletesen kidolgozott lett. Viszont a játék nem volt túlságosan szép, hiába járatta csúcsra a Playstation 3 és az Xbox 360 konzolok hardverét.

Ezek már közel tízéves konzolok, nem érdemes csodálkozni, ha a szereplők, autók és házak élei recések voltak. Ez persze az előzetes videókon nem látszódott, de a játék elindításakor azonnal kiszúrta a játékos szemét.A múlt héten viszont a Playstation 4-re és az Xbox One-ra is megjelent a játék, tesztünk az utóbbi változattal készült.

Sokkal szebb grafikával tért vissza a GTA V Forrás: Rockstar Games

Ez tényleg full-HD

Jókora türelemre van szükség az Xbox One-os verzió használatához, a játék lemezének behelyezése után nagyjából másfél óráig másolja a gép a fájlokat, ezalatt csak a csigalassúsággal növekedő százalékjelet bámulhatjuk.

Végre elindul a játék, az első képsorok egy épület belsejében játszódnak, itt még nem feltűnő a különbség a tavaly már végigjátszott, előző generációs GTA V-höz képest. Amikor a suhanc Franklinnel kell autóba pattanni, és száguldozni, már nyilvánvaló a különbség. Eltűntek a recék az objektumokról, a látómező is megnőtt, és nyoma sincs szaggatásnak még repülés közben sem.

Forrás: Rockstar Games

A játék full-HD felbontásban fut a konzolon, szándékosan próbálok gyorsan vezetni benne, hátha sikerül elérnem, hogy szaggasson, de kudarcot vallok. Ez a Watch Dogs után igazán kellemes meglepetés: bár az a játék hasonló, az nem futott ilyen felbontásban, és nem is optimalizálták ennyire jól.Bár az új konzoloktól mindenki azt várta, hogy 60 fps-sel, tehát nagyon folyamatosan futnak majd rajtuk a játékok, a képkockák még az új GTA esetében is csak másodpercenként 30 alkalommal peregnek. Ezt viszont stabilan tartja a játék, PC-n ritka az olyan játék, ami ilyen kevéssé lassul be.

Hogyan tölthet ennyit egy játék?

Viszont rengeteget tölt: amikor az ember este hazaér, belöki az Xboxot, és indítja a GTA V-öt, még bőven el lehet olvasni egy-két érdekes hírt a mobilon, mire karakterünk megjelenik a képernyőn. Ez azért furcsa, mert én PC-n játszom, a gépemben évek óta SSD-meghajtó van, az új konzolok pedig a jóval lassabb winchestert használják - hacsak valaki utólag nem szerel belsejükbe flashmemóriás meghajtót.

Forrás: Rockstar Games

Nosztalgiázás egy új játékkal

Mik az új generációs GTA újdonságai? A hivatalos sajtóanyag szerint a következők:

  • Új fegyverek, járművek és lehetőségek
  • Még gazdagabb állatvilág
  • Sűrűbb forgalom
  • Új növényzet
  • Finomított amortizációs és időjárási hatások, és így tovább

Ezen kívül az új kiadásban lehetséges az fps-játékokéhoz hasonló, saját nézetes módba váltani, így például az autók belsejét is láthatjuk, míg a GTA eddigi részeiben a szereplőket és az autókat is csak kívülről szemlélhettük. Ez néhány percig vicces is volt, de azért nem állnék neki újból végigjátszani a programot - kizárólag az eltérő perspektíva kedvéért.

Forrás: Rockstar Games

Nem csupán a történet, a szereplők, a játékmenet is teljesen ugyanaz, mint a tavalyi kiadásban, ezért nem csoda, hogy ezúttal már a csillivilli grafika ellenére sem volt már kedvem újra végigjátszanom a programot. Marci, a fotós kollégám viszont tavaly kihagyta az ötödik részt Xbox 360-on, ezért az Xbox One-os nagyon tetszett neki. A GTA híres volt a játékban kipróbálható autókban lévő remek rádiók műsoráról, az új generációs változatban ezek műsora is bővült, és az internetes többjátékos szolgáltatás

Vegyük, vagy ne vegyük meg?

A GTA V új generációs konzolra megjelent kiadásával egy komoly baj van: az, hogy nem tavaly ősszel jelent meg, amikor ezek a gépek a boltokba kerültek. A játékosok jelentős része pedig akkor már végigjátszotta a történetet még a csúnyább kiadásban, azóta pedig nem telt el elég idő ahhoz, hogy a játék újra érdekes lehessen. A GTA ötödik részét a fanatikus rajongókon kívül csak annak érdemes beszereznie, aki tavaly kihagyta: az Xbox One-ra és a Playstation 4-re most ez a legjobb next gen játék.

Ez nem az xboxos, hanem a Playstation 3 és 4 verzió összehasonlítása, de hasonló volt a különbség Xbox One-on is

Ahhoz, hogy a GTA V új generációs változatával játsszunk, szükség van egy 130 ezer forintos Playstation 4-re, vagy egy hasonló árú Xbox One játékgépre. A játék egyik modellre sem olcsó, 18 ezer forintot kérnek el a program új kiadásáért, bár egy akció keretében az új konzolokhoz most ötezer forintért meg lehet venni a játékot az 576-nál.

A videojátékokat árusító 576 bolthálózat eladási statisztikái szerint az Xbox One-ra és PS4-re eladott játékok közül a múlt héten a FIFA 15 utána második legnépszerűbb játék lett a GTA V. Bár az örök favoritnak számító focijátékot azonban nem tudta maga mögé utasítani, a Diablót, az Assassin's Creed Unity-t, a Call of Duty Advanced Warfare-t azonban igen.

A régebbi konzolokra a játék 12-14 ezer forintba kerül, PC-re pedig januárban jelenik meg.