Egy teljes filmstúdiót lenyomtak a hackerek

kibertámadás
ILLUSTRATION - An illustration picture shows network cables hanging from a computer screen which shows rows of binary code in Cologne, Germany, 20 January 2014. The discussion about the spying by US intelligence service NSA has not quieted down after the speech by US President Obama. Photo: OLIVER BERG/dpa
Vágólapra másolva!
A Sony Pictures teljes rendszerét le kellett állítani a kiberzsarolók miatt. Belső adatokat is elloptak.
Vágólapra másolva!

A Variety beszámolója szerint az amerikai Sony Pictures Entertainment munkatársait világszerte arra szólította fel munkáltatójuk, hogy ne csatlakozzanak a globális vállalati hálózathoz, és ne nyissák meg céges levelezésüket sem, a saját mobil eszközeiken pedig kapcsolják ki a wifit a munkahelyen.

Koponyák a monitoron

Hétfő reggel a filmstúdió számítógépeinek használóinak képernyőjén egy renderelt koponya, és a "Hacked by #GOP" üzenet jelent meg, a rendszert ugyanis nagyon komoly kibertámadás érte. A rövidítés mögött egyébként a Guardians of Peace, vagyis a "béke védelmezői" elnevezés áll.

A koponyás üzenetekről készült fotók nem sokkal később a Reddit fórumain is felbukkantak. "Figyelmeztettünk, és ez még csak a kezdet" - üzenték az ismeretlen hackerek a vállalatnak.

"Minden adatuk a birtokunkban van"

A kibertámadók állításuk szerint minden titkos információt megszereztek a Sony Pictures rendszereiből, többek közt titkos és szigorúan titkos információkat is. A hackerek pénzt követeltek azért cserébe, hogy ezeket ne hozzák nyilvánosságra. Bizonyítékként különböző tárhelyekre feltöltött .zip fájlokban publikálták az ellopott adatok egy részét. Ezekben fájlnevek és jelszavak, valamint pénzügyi adatok olvashatók - írja a The Next Web.

A Deadline.com-nak a Sony Pictures Entertainment szóvivője csupán annyit mondott el, hogy vizsgálják a feltörést, de a kibertámadás nem érinti a Sony többi leányvállalatának tevékenységét.