Hat évig csak robotok éltek a házban

antropomorf robot
This picture taken on October 7, 2014 shows an android Repliee S1, produced by Japan's Osaka University professor Hiroshi Ishiguro, performing during a dress rehearsal in Yokohama, suburban Tokyo. Franz Kafka's seminal work The Metamorphosis is famous for its themes of alienation, absurdity and now androids, as a robot takes centre stage in a new theatrical adaptation which opens on October 9. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Emberek életét utánozták a gépekkel egy érdekes kísérlethez. Még izzadniuk is kellett.
Vágólapra másolva!

Egy valódi család helyett robotok éltek hat éven át a Tennessee állambeli Campbell Creek három házában is - írja a Popular Science.

Üres a lakás, mégis használják

A házban 2009-től 2014 októberéig gépek utánozták egy átlagos amerikai család életét egy tudományos kísérlethez, amelynek eredményeit a háztartások energiaszükségleteinek csökkentéséhez használják fel.

Nem humanoid robotokat kell a nappaliba képzelni, az otthonok belsejében fixen rögzített gépekkel és automatikákkal utánozták az emberi viselkedést. Például előzetesen megadott program szerint reggel felkapcsolt a fürdőszoba lámpája, megnyílt a zuhany, amelynek vize az üres kádba folyt. Még a mosás utáni teregetést is szimulálták: ehhez fellógatott törülközőket nedvesített meg egy gép a megadott időpontokban.

Ezekben a házakban éltek a robotok Forrás: tva.gov



Bár élő ember nem tartózkodott a házban, egy gép folyamatosan kinyitotta és bezárta a működő, de csupán víztartályokkal megrakott hűtőgép ajtaját, de a szárítógép és a mosógép is beindult a program szerint, esténként pedig a tévék is bekapcsoltak az üres szobákban. Estére a lámpák is felkapcsolódtak, majd amikor a legtöbb ember aludni tér, a robotok lakta ház is sötétbe borult.

Emberrel nem lehetett tesztelni

A kísérletet azért kellett családok beköltöztetése helyett gépekkel végezni, mert így váltak pontosan összehasonlíthatóvá az eltérő energiahatékonyságú berendezésekkel, és különböző szigetelésekkel, nyílászárókkal szelelt épületekben mért fogyasztásokat. Miután mindent gépek irányítottak, a három otthonban minden teljesen egyformán történt, mindenki ugyanakkorára állította a fűtést, ugyanannyit nézte a tévét, és azonos számú alkalommal mosott.

Mindegyik ház eltérő hatékonyságú berendezésekkel volt felszerelve Forrás:tva.gov



Még az emberek testének kipárolgását is gépek szimulálták, amelyek egy tartályból a lakók számának megfelelően növelték időnként a levegő páratartalmát. A robotokat és egyéb gépeket idén októberben szerelték le a házakból, amelyeket azóta megvételre kínál a helyi önkormányzat emberi vásárlók számára.

Megéri az ökoház

A kísérlet eredményei szerint az energiahatékonyságra optimalizált ház a gyakorlatban is megtakarítást eredményez: az ebben lévő robotok négyszer kisebb rezsiköltséget produkáltak a fejletlenebb otthonba szerelteknél.

A melegvíz és a fűtés költségeit a legjobban egy olyan napkollektoros rendszerrel lehetett csökkenteni a kísérlet eredményei szerint, ami legalább 300 literes tartállyal fel van szerelve. A mért eredmények részletesebb elemzését később végzik el a kísérletet lebonyolító kutatók.