Androidos mobilokat fertőz egy veszélyes kártevő

Nokia X Nokia X android Nokia okostelefon Here navigáció dual-sim két sim-kártya Here Nokia X androidos okostelefon tesztfotók 2014. április 15-én
Vágólapra másolva!
A NotCompatible az eddigi legkomplexebb mobilvírus. Ilyen eddig csak PC-re készült.
Vágólapra másolva!

A mobilos vírusvédelmi szoftvert fejlesztő Lookout cég szerint ez az eddigi legfejlettebb kártevő, ami Androidon megjelent, és több százezer okostelefont megfertőzött már - írja a BBC.

Olyan összetett mint egy rendes vírus

Jeremy Linden, a Lookout szakértője szerint a NotCompatible készítői nem a szokványos kiberbűnözői klisék alapján dolgoznak. A mobilvírusokat ugyanis általában kampányszerű, néhány héten át tartó támadássorozatokhoz tervezik, ez a kártevő azonban már tavaly január óta aktív. Készítői nemrég a kártevő alapjául szolgáló kódot is átdolgozták, hogy nehezebb legyen felderíteni.

A szakértő úgy véli, hogy hasonló összetettségű kártevőt eddig csak számítógépekre írtak a kiberbűnözők, mobiltelefonra és táblagépre nem. A kártevő legújabb generációja már titkosítást alkamaz a fertőzött telefon és az irányításhoz használt utasításokat adó szerver között, ráadáasul hasonló hálózati megoldásokat alkalmaz, mint a központi gép nélküli fájlcserélő hálózatok, és az észrevétlen működésre optimalizálták.

Már van mobil zombihálózat is

Linden szerint a fertőzött mobil eszközökből olyan zombihálózatot alkotnak, amelyek ugyanúgy felhasználók tömeges támadásra vagy spamküldésre, mint a számítógépek. A NotCompatible írói a mobil kütyük százezreinek kapacitását más bűnözők számára is bérbeadják. Ők a levélszemét küldésén kívül blogok támadását, illetve online jegyvásárlásra használták fel.

A Lookout szakértője szerint nem véletlen, hogy a kiberbűnözők figyelmét is felkeltették a mobilok, hiszen a számítógép mellett egyre több időt töltünk ezek használatával. Ráadásul sokan ugyanazokat a jelszavakat használják több szájton is, ezért a mobilról ellopott jelszavakkal meg lehet kísérelni belépni más szolgáltatásokba is. A mobil appokat pedig nem mindig kódolják biztonságosan, sokszot a belépési adatokat ezek titkosítás nélküli formában tárolják a készüléken.