Azért kell az új iPhone, amiért eddig az Android

iphone player
Vágólapra másolva!
Hatalmas képernyő, jó akkumulátor: ezekért váltanak az emberek az új iPhone-okra. Korábban mindez az androidos telefonok kiváltsága volt. Megnéztük, kik vesznek éjjel iPhone-t.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt még Budapesten egyszerre ennyi helyen iPhone-premier: a három nagy közül két mobilszolgáltató – a Telekom és a Telenor – rendezett éjjeli premiert, a két mobilcégen kívül pedig az iCentre és az iStyle Apple-kereskedések is hasonló programmal készültek – bár az iCentre-nél javarészt csak az előrendelt készülékekért lehetett sorban állni.

Sokan megvették teljes áron

A kártyafüggetlen, de teljes áron elvihető készülékeket kínáló iStyle Árkádban lévő üzlete előtt csütörtökön este tízkor harminc-negyvenen álltak sorba készülékért, de a sor éjfélre hetven-nyolcvan fősre bővült.

Itt kérdésünkre készletinformációkkal is szolgáltak: elmondták, hogy az iPhone 6 és 6 Plus típusokból egyaránt a 64 gigabájtos háttértárú modellekből van a legkevesebb. Viszont több száz darabos készlet érkezett a premierre, a 16 és 128 gigabájtos felszereltségűből még a 6 Plus típusból is nagyobbak a készletek.

Alakuló tömeg este tíz óra körül az iStyle-nál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már három szolgáltatónál elérhető

Az iPhone 6 és 6 Plus modellek az Apple első olyan készülékei, amelyek három magyar mobilszolgáltató kínálatában is elérhetők. Bár a Vodafone nem szervezett éjjeli premiert, péntek reggeltől árusítani kezdi az új modelleket.

A Telekomnál iPhone-ra váró száz ember Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Telenor a Mammutban rendezte a saját premierjét. Itt csütörtökön este fél 11-kor nagyjából kéttucatnyi, emberformájú papírfigura helyettesítette az iPhone-ra váró vásárlókat, a cég ugyanis mozivetítést szervezett számukra: Bill Murray St. Vincent című filmjét nézhették meg. Az éjjeli premieren nagyjából ennyi készüléket adtak el – az alacsony szám valószínűleg annak köszönhető, hogy a cég eddig androidos okosmobilokra specializálta magát.

Papírfigurák a várakozók helyén a Telenor első iPhone-premierjén. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Telekomnál mintegy száz ember várakozott a 0 óra 1 perckor az Allee-ban megnyíló üzlet előtt. Itt annyit tudtunk meg, hogy bár nincs minden egyes elérhető modelltípusból készlet, a várakozók mindegyike telefonhoz juthat.

Volt, aki kora reggel óta várt

A boltot szárazjeges füstfelhővel nyitották meg éjfélkor, az első telefont – egy fekete iPhone 6-ost – Váradi János vehette át: ő volt a leggyorsabb internetes előrendelője a készüléknek. Megkérdeztük, azt mondta, nem használt semmilyen különleges megoldást, csupán éjfélig ébren maradt a számítógépnél az előrendelés kezdetének napján.

Szabó Patrik reggel hat órától éjfélig várt a 6 Plusra a Telekomnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Durván 18 óra várakozás után vehette át iPhone 6 Plus mobilját Szabó Patrik, aki barátaival elsőként ért a bolt elé csütörtök reggel. Ő kapásból vett egy fekete gumitokot a telefonnak, kifejezetten a 4 milliméter vastagságú típusból: ebből ugyanis hátul nem lóg ki a fém hátlapból kissé kitüremkedő kamera.

A Telenornál az első vásárló Váradi Zsolt volt, aki jóval később, csak este hat körül állt a bolt elé, és egy iPhone 6 Plust vett magának, mert nagyképernyős mobilra vágyott. Az iStyle-hoz ugyancsak reggel hat körül érkezett Kovács Csaba, aki szintén iPhone 6 Plusra pályázott.

Nem félnek az elhajlástól

Az elsőként bejutó vásárlók mindegyike azt mondta az Origónak, hogy a nagyobb képernyőméret miatt vált az új készülékre – ez korábban az androidos készülékek kiváltsága volt, az Apple ugyanis mostanáig ragaszkodott a kompakt méretű készülékekhez. A 6 Plus modellt választók emellett a korábbi iPhone-okénál sokkal jobb üzemidőre pályáznak.

Egy iPhone 6 az első bekapcsolás után Fotó: Szabó Gábor - Origo

A világsajtót bejárt Bendgate-botrány ellenére egyikük sem tart attól, hogy zsebükben meghajlana a készülék – szerintük ez csak irreális mértékű terhelés esetében következne be. Többen közülük próbálkoztak androidos tepsimobillal is, de annak szoftverét nem találták elég kifinomultnak, stabilnak, ezért váltanak iOS-es eszközre.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.