Tank jön villamos helyett a budapesti megállóba

sighter kincskereső
Újraéled a múlt a Sighterrel
Vágólapra másolva!
Egy gombnyomással visszarepülhetünk az időben a Sighter mobilalkalmazással: az '56-os tematikájú történelmi játékban Budapestet fedezhetjük fel újra. Egy séta közben élhetjük át ismét, mi történt a forradalom legfontosabb helyszínein.
Vágólapra másolva!

A Sighter ingyenes kincskereső mobilalkalmazás történelmi játékot hirdetett az ‘56-os forradalom évfordulója alkalmából. Az app hasonlít az Ingresshez, hiszen ez is egy GPS-alapú, valós világban játszódó játék, itt azonban a különböző helyszínek vizuális kincseinek megtalálása és felfedezése a cél. A felhasználók maguk is folyamatosan bővíthetik a tartalmat újabb és újabb helyszínekkel: “sightokkal”.

Tank jön villamos helyett a megállóba Forrás: Sighter

Mindennap elhaladunk mellette

A mostani ‘56-os tematika egy speciális része lesz a játéknak: a forradalom legjelentősebb budapesti helyszíneit korabeli fényképeken keresztül mutatja be a játékosoknak, akiket az okostelefonjuknál fogva vezet végig a városon egyik helyről a másikra.

Hatalmas tömeg az Astorián Forrás: Sighter

Egy iránytűvel és hideg-meleg jelzésekkel egészen az archív felvételen lévő helyszín közvetlen közelébe navigál az app, az már a játékos feladata, hogy azonosítsa a látottakat, és megörökítse. Lehet, hogy egy villamosmegálló, amely mellett mindennap elmegyünk, a forradalom egyik legfontosabb helyszíne volt.

Az alkalmazás a GPS-pozíció mellett egyéb szenzorok adatait is felhasználja az ellenőrzéshez, a friss és az archív kép összehasonlításához. “Nagyjából ugyanarról a helyről kell elkészíteni egy hasonló beállítású fotót az elfogadáshoz” - magyarázza Szaló Attila, a Sighter társalapítója.

A Deák téren most fű zöldell Forrás: Sighter

A kérdésekkel extra pontot szerezhetünk

A fejlesztők végül úgy döntöttek, hogy nem fix sorrendben felfűzött állomásokból álló útvonalat készítenek, hanem egy tematikus gyűjteményt, amelyben távolság szerinti sorrendben böngészhetünk a helyszínek között, így azok bármilyen sorrendben felkereshetőek.

A Ferenciek tere akkor és most Forrás: Sighter

Ha sikerül egy fotót rekonstruálni, háttér-információk jelennek meg az adott helyszínnel kapcsolatban, amelyhez kvízkérdések is kapcsolódnak, próbára téve a játékosok ’56-os ismereteit. “A kvízkérdésekkel extra pontokat lehet gyűjteni, a továbbjutást viszont nem befolyásolja.” A játékhoz ugyanis pontverseny is tartozik, az aktuális állást folyamatosan nyomon lehet követni az alkalmazáson belül.

Az ‘56-os játék végső állomásai október 23-án jelennek meg, legalább 70 megtalálandó sight lesz. Addig kedvcsinálónak egy előzetes tematikát lehet kipróbálni, amely egyelőre a Corvin köznél levő hat látványosságból áll.

Gyűlik a tömeg a Parlament előtt Forrás: Sighter

Újra felfedezhetjük a világot

Összességében több mint 25 ezer egyedi felkereshető állomás van a Sighterben, a világ szinte minden tájáról Alaszkától Ausztráliáig. Magyarországon nagyjából ötezer sight van. Ezeket túlnyomórészt maguk a felhasználók töltötték fel, hiszen saját képeikkel ők is folyamatosan bővíthetik a tartalmat. Rejtvényeket is készíthetünk, és nyomon követhetjük, kik fejtették meg, és kiknek tetszett a sight.

A templom és az órás megmaradt Forrás: Sighter

A sightokat különböző tematikák mentén lehet böngészni, jelenleg a legnépszerűbbek az építészeti részletek, a street art és a szobrok. Vannak városi séták is, ahol sorba felfűzött látványosságokat lehet végigjárni, felfedezni. “Nemrég került fel például egy budapesti szecessziós séta” - mondja Szaló Attila.

Az Állatkerti Kincsvadászat elsősorban a családosoknak kínál tartalmas szórakozást. A Couch Sighterrel pedig a rossz időjárás, hűvös idő esetére gondoltak a fejlesztők: a kanapén ülve sorra bukkannak fel a képek a telefonon, melyekről meg kell állapítani, hol készülhettek.

Tankok helyett metrók és vonatok járnak Forrás: Sighter

A játék pedig folyamatosan bővül. “Írországban már több mint tíz helyszínen használják kastélyparkok, skanzenek interaktív, játékos bemutatására, és aktívan keresünk további partnereket, akik szeretnék ezt használni.”

sighter Forrás: Sighter

Segíti az oktatást és a csapatépítést

Az alkalmazással emellett támogatják az oktatást, például iskolai kirándulások során remekül használható az app játékos tanulásra, ahogy a csapatépítő tréningeken is jól felhasználható. “Legutóbb a Vodafone-nak szerveztünk egy 4 útvonalas játékot, amely során egy fiktív gyilkosság részleteit kellett kinyomozniuk a csapatoknak.”

A magyar fejlesztésű, közösségépítő játék tavaly elnyerte az Év Játékalkalmazása díjat.