Virtuális SIM kártya debütál az új iPadben

iPad Mini 3, iPad Air 2
People look at the new iPad Mini 3 (L) and iPad Air 2 (R) on October 16, 2014 during an event unveiling the company's new iPad line in Cupertino, California. Apple released the new iPads and introduced updated operating software and announced that its new mobile payments system, Apple Pay, will launch on October 20. Apple, which popularized tablets with its iPad, remained the largest single global vendor in the second quarter but its market share fell to 26.9 percent from 33 percent in 2013. AFP PHOTO/GLENN CHAPMAN
Vágólapra másolva!
Egy apró chip helyettesíti a műanyag kártyát. Egyelőre csak a brit és amerikai modellekben.
Vágólapra másolva!

Az Apple mérnökei valószínűleg zsigeri szinten gyűlölhetik a mobilt használók azonosítására szolgáló SIM-kártyát. A cég vezette be az iPhone-ban a hagyományos SIM kártyáknál kisebb micro-, majd a még apróbb nano-SIM-kártyákat.

Egyáltalán nem akarnak kártyát

Az iPad Air 2 és az iPad Mini 3 modellek esetében a cég egy Apple SIM nevű megoldást alkalmaz, ami tulajdonképpen egy újraírható SIM kártya.

Ennek az az előnye, hogy a felhasználó igény szerint egy appon keresztül bármikor új szolgáltatót választhat, az alkalmazás átprogramozza a kártya tartalmát, így azzal például az AT&T szolgáltató helyett mondjuk a T-Mobile szolgáltatónál előfizetve lehet folytatni a netezést.

Az új iPadek a bemutatón Forrás: AFP/Glenn Chapman



Ez különösen külföldön lehet praktikus, ahol egyszerűen meg lehet vásárolni egy helyi mobilcég előfizetését az Apple-fiókban tárolt adatok birtokában. A fiók regisztrációjához ugyanis bankkártyára van szükség, így a felhasználó személye is beazonosítható.

Elhagyni még nem merik

A Verge cikkéből kiderül, hogy az Apple SIM-mel egyelőre nem lehetséges az összes brit és amerikai szolgáltatóra váltani, az Apple csak a kellő 4G-s lefedettséggel bíró cégekkel köt megállapodást.

Egyelőre azonban még nem merte teljes egészében elhagyni a kártyfoglalatot a készülékből az Apple. Az átprogramozható Apple SIM ugyanis hagyományos foglalatban van, bármikor kivehető, és a helyére hagyományos kártyát is be lehet csúsztatni.

Szakértők szerint lehetséges, hogy egy-két éven belül eltűnhet a SIM kártya foglalata a táblagépből. Az iPhone esetében ez még nem valószínű, a beszédhívások kezelése a hívószámok lefoglalása miatt bonyolultabb az adatátviteli előfizetéseknél.