Városnyi energiát spórol meg a budapesti adatközpont

T-System Magyarország Zrt. Adatközpont Budapest T-System Magyarország Zrt. Adatközpont Budapest T-System Magyarország Zrt. Adatközpont Budapest
T-System Magyarország Zrt. Adatközpont Budapest
Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyar szerverparkot internetes leállás nélkül modernizálták. Sok pénzt spórolnak vele.
Vágólapra másolva!

Egy 2010-ben megkezdett program keretében újították fel Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontját a VIII. kerületi Asztalos Sándor utcában - ebben a szerverparkban az iWiW bezárásakor jártunk nemrég. A T-Systems Magyarország budapesti adatközpontjának felújítása 790 millió forintba került, ebből a keretből korszerűsítették a mérési és hűtőrendszereket, biztonsági és zajszűrő berendezéseket.

Ezer háztartásnyival kevesebb áram

Az adatközpont költségvetésének 60-70 százalékát a villamos energiára fordított pénz teszi ki. Az első fázisban 1,3 millió kilowattórával, míg a három éves beruházás végére 3 millió kilowattórával csökkentették a cég energiakiadását. Ez több mint ezer magyar háztartás éves energiafogyasztásának felel meg.

Szerverek a T-System Magyarország budapesti adatközpontjában Fotó: Bielik István - Origo



A teljes rekonstrukcióval a korábbi 1,7-es energiahatékonysági mutatót 1,5-re szorították le. Ez a mutatómutató azt jelzi, hogy 1 kilowattnyi informatikai teljesítményhez mennyi egyéb, gépészeti villamos energia – például hűtés és hasonlók - szükséges.

Mintha télen cserélnénk a fűtést

A budapesti adatközpontban auditált keretrendszerben zajlottak a fejlesztések: az energiahatékonyságra vonatkozó uniós szabványt (ISO50001) elsőként itt vezették be Magyarországon.

Ezek az akkumulátorok adnak energiát áramszünet esetén Fotó: Bielik István - Origo



A szervereket hűtő rendszer cseréjét nagyon nehéz volt megoldani: ahhoz hasonló kihívást jelentett, mint amikor egy lakás fűtőrendszerét szeretnék kicserélni télen, anélkül, hogy a szobák áthűlnének, és a lakók megfáznának. A korszerűsítést ugyanis a szolgáltatások folyamatos fenntartásával valósították meg, az adatközpontban ugyanis egyetlen számítógép sem állhatott le.

A gépészeti csőrendszer és a bel- és kültéri klímaberendezések cseréjével, valamint a hűtővíz hőmérsékletének 7/12-es szintről 10/15-ös szintre emelésével harminc százalékos energiamegtakarítást értek el. (A hűtővíz 7 Celsius fokon éri el a berendezéseket, majd azok hőjének felvételével 12 Celsius fokon távozik, ezt az arányt sikerült magasabbra emelni a belső 22 Celsius fok biztosítása mellett).

Az adatpark irányítóközpontja Fotó: Bielik István - Origo

A levegő-víz típusú folyadékhűtésről átálltak víz-víz alapúra, ami azt jelenti, hogy a víz víznek adja át a hőt, majd a csöveken felküldi a magasban elhelyezett hőcserélőkhöz, ahol a ventillátorok hűtik vissza. Ha a külső hőmérséklet 7-8 fokra esik, a kompresszoros hűtőket leállítják, és csak a szabadban lévő hőcserélők segítségével hűtenek, mellyel további 2-300 kilowattot tudnak megtakarítani.

Tíz-tizenkét év alatt megtérül

A klímaberendezések hangját a józsefvárosi központban háromszintű zajszűrő rendszerrel fogják vissza. A tetőn lévő egységekkel, egy védőtetővel, illetve minden egyes elem felett akusztikus védőpanellel garantálják, hogy ne szennyezzék a környezetet. Bár az épület viszonylag a város közepén van, de egy kieső utcában:a nem messze közlekedő vasút hangja is elnyomja a központ zaját.

Az adatközpont kívülről Fotó: Bielik István - Origo

A központ több mint tíz éves megalapítása óta műszaki szempontból is megérett egy korszerűsítésre, a beruházás azonban visszahozza az árát az üzemeltetők szerint. Pesszimista becslések szerint is 40-50 millió forintos éves megtakarítással számolnak - ez függ a villamosáram szolgáltatói díjától, az adóktól, az energiapolitikától -, vagyis 10-12 év között van a megtérülés ideje.

Nagyon őrzik az adatokat

A fizikai védelem lényeges része az épület biztonsági rendszerének: mozgásérzékelők, kamerák követik lépteinket, ahogy minden egyes ajtón csak a belépőkártyával lehet bejutni. A legtöbb szerverteremben fotót sem készíthettünk az ügyfelek személyes adatainak biztonsága érdekében.

Az adatközpont jelenleg 70 százalékos kihasználtsággal dolgozik, ez európai viszonylatban magas arány. Az ügyfelek kétharmada külföldi: negyven telekommunikációs szolgáltatónak adnak teret, illetve biztosítják a kelet-nyugati összeköttetést. A bérlők emellett például biztosítók és pénzintézetek.

A hűtési rendszer egyik berendezése Fotó: Bielik István - Origo



Három különböző ügyfélszintet különböztetnek meg a szerverparkban: amikor csupán egy szekrényt, vagy egy ketrecet, illetve egy teljes dedikált zónát kap az ügyfél, ahol a szervereket tárolják. Az engedélyeket időszakosan megújítják: a bejárás, ahogy a takarítás is csak az ügyfél engedélyével történhet meg. Probléma, leállás esetére van vészeseti belépés is, ekkor azonban csak biztonsági őr kíséretében lehet belépni az ügyféltérbe.

Itt még a tüzet sem egyszerű eloltani

A tűzoltás nitrogén-alapú gázzal történik: az oltórendszer áttervezésével megvalósult egy megkettőzött védelem. Ez azt jelenti, hogy a jelzéstől számított 30 másodpercen belül megkezdődik az oltás. A palackok cseréje alatt pedig továbbra is rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű készülék a gépek biztonságának szavatolására. Egy-egy oltás 10 milliós nagyságrendű kiadás, így inkább próbálják megelőzni, hogy bárhol is tűz keletkezzen.