Az új üzenetküldő felismeri, hogy érzünk

gépelés, chat, lelki állapot, illusztráció
NEW YORK - OCTOBER 15: Jay Jay, an Iams trained cat, demonstrates his computer skills during a press preview for the 6th Annual CFA Iams Cat Championship at Madison Square Garden on October 15, 2008 in New York City. The cat show will feature New York's largest feline shopping mall and a cat adoption garden. Michael Nagle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy algoritmus segítségével a számítógép ki tudja következtetni, milyen érzelmi állapotban vagyunk. Hamarosan új üzenetküldő appok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

SMS, e-mail, közösségi oldalak és a csetelés: a kommunikáció nagy részét ma már írott formában, kütyükbe gépelve intézzük, azonban ilyetén módon nehéz átadni az érzelmeinket. Ez hamarosan megváltozhat.

A bangladesi iszlám műszaki egyetem fejlesztésével a számítógép több mint 80 százalékos bizonyossággal meg tudta állapítani, hogy milyen hangulatban vagyunk, hogyan érzünk épp. Egyrészt szenzorok mérik, hogyan gépel az ember - milyen sebességgel, ritmusban, hányszor használunk szünetet -, ezt az információt kombinálja a program az írott szöveg tartalmi elemzésével.

Érzékeli a gép, ha morcosak vagyunk Forrás: AFP/Michael Nagle

A billentyűzet érzi, hogy vagyunk

A kutatásban résztvevőknek az volt a feladata, hogy egy képernyőn megjelenő szöveget gépeljenek be, így például egy idézetet Lewis Carroll Alíz csodaországban regényéből, s közben kérdezgették őket, hogyan érzik magukat: boldogak, fáradtak, rosszkedvűek, izgatottak. Mérték és rögzítették az információt, ki hogyan hajtja ezt végre, s ez alapján felépítettek egy modelt.

A második kísérletben már úgy hajtották végre ugyanezt a feladatot az önkéntesek, hogy a program próbálta megjósolni a gépelés alapján, milyen állapotban is van az érintett.

A harag a legfelismerhetőbb érzelem

Különböző érzelmi állapotot is teszteltek, a program 87 százalékban helyesen megállapította, az adott személy hogy érzi magát, a dühöt az esetek 81 százalékában ismerte fel.

Nem ez az első alkalom, hogy a gépelés alapján próbálják felismertetni a géppel az emberi érzelmeket. A kanadai Saskatchewan egyetem tudósai megállapították, hogy a harag és az izgatottság a legkönnyebben felismerhető érzelmi állapot, ugyanis csak ezekre jellemző a gyors, rövid szünetekkel tarkított, erőteljes gépelés.

Nem lesz szükség emoticonokra

Az algoritmus alapján később olyan alkalmazásokat tudnak létrehozni, amely visszaigazolást adna a felhasználónak arról, milyen érzelmi állapotban van, és értesítene, ha céges levelet ír épp mérgesen.

A leendő új üzenetküldő kliensben emoticonokra, és a Facebookból ismert matricákra sem lenne szükség az érzelmek kifejezésére. Az üzenet értesítené a címzettet a feladó érzelmi állapotáról, s így természetesebben tudnánk levelezni, csetelni, nem lenne szükség külön eszközökre, hogy kifejezzük, hogy vagyunk épp.