Ilyen jól lát minket az új figyelő műhold

worldview-3 műhold
Vágólapra másolva!
Madrid városáról készítette első szuperfotóit a WorldView-3. Nézze meg a képeket!
Vágólapra másolva!

A DigitalGlobe cég nyilvánosságra hozta a két hete felbocsátott, a korábbiaknál részletgazdagabb képeket rögzítő WorldView 3-as Föld-figyelő műhold által készített első képeket.

Polgári célú felhasználásra korábban még nem készültek ilyen felbontású műholdfelvételek, bár a cég szerint az eredetileg 30 centiméteres részletességet amerikai előírások miatt mesterségesen kellett 40 centiméteresre butítaniuk ahhoz, hogy publikálhassák a fotókat az interneten. A felvételeket eredeti részletességükben 2015. február 21-étől teheti majd közzé a DigitalGlobe.

Ilyen felvételt készít a műhold. A képre kattintva galériát is nézhet! Forrás: Digital Globe

A harminc centiméteres részletesség egy nagyjából másfél méteres nagyságú tárgy azonosítására elegendő a műholdképen. Az első felvételeket a spanyol fővárosról készítették a műholdról: a beágyazott prezentációról kiderül, hogy ez autók, reptéri futópályák, repülőgépek azonosítószámai, légitársaságok logóinak felismeréséhez, talajtípusok azonosításához elegendő.

Repülőgépek a madridi repülőtéren a WorldView-3 felvételén. Még több kép a fotóra kattintva. Forrás: DigitalGlobe

A szatellitet olyan infravörös érzékelővel is felszerelték, amely lehetővé teszi, hogy átlásson felhőkön vagy füstön is, ami például erdőtüzek felderítése esetén fontos: az infravörös felvételeken egy képpont a valóságban 3,7 négyzetméteres területnek felel meg a Földön. A cég szerint a fent említetthez hasonló elemzések elvégzésére korábban kizárólag repülőről vagy helikopterről készített légi fotók voltak alkalmasak.