Megtérül a Microsoft befektetése

Satya Nadella, microsoft cortana, windows, microsoft asszisztens
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella demonstrates Cortana, a new digital personal assistant function for Windows phones, as he delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megtérülhet a Microsoft befektetése: a Cortana virtuális személyi asszisztense ugyanis ezentúl felhasználja a Foursquare közösségi alkalmazás adatbázisát.
Vágólapra másolva!

A Microsoft 15 millió dollárt fektetett be év elején a Foursquare, közösségi alkalmazásba, melynek lényege, hogy a felhasználók bejelentkezhetnek (check-in) a helymeghatározás segítségével aktuális tartózkodási helyükre, s véleményt is írhatnak egy adott étteremről, kávézóról, szórakozóhelyről, színházról, üzletről. Az adatokat meg tudják osztani ismerőseikkel, akik egyrészt látják, épp hol vannak, másrészt ajánlásaik alapján könnyebben választanak a kínálatból.

A Microsoft asszisztense, a Cortana segíti a felhasználót Forrás: Microsoft

Ezen adathalmazt fogja ezentúl használni a Microsoft virtuális személyi asszisztense, a Cortana. A telefonhasználat alatt tapasztalt felhasználói szokásokat egyesíti a Foursquare információival, hogy minél személyreszabott javaslatot tudjon adni, mely helyeket érdemes felkeresni. Úgy tűnik, így a befektetés, bár apránként, hasznot hoz a redmondi vállalatnak.

A Microsoft tervezi, hogy a Foursquare adatokat a Bing keresőbe, és a Windows Phone 8.1 operációs rendszer helykeresőjébe (Local Scout) is beépítse.

A cég nemrég adott ki egy reklámot, melyben azt fejti ki, miért is jobb a Cortana az Apple Sirijénél. Ha a Microsoft asszisztensét továbbra is ilyen tempóban fejlesztik, az növelheti a két platform közötti különbséget. A Cortanát ráadásul eleve valódi személyi asszisztensnek tervezték, így akkor is ad tanácsokat, ha épp nem kérdezték. Ajánlásai pedig még intelligensebbek lehetnek a Foursquare-rel kibővített adatokkal.