Nemsokára egy terabájt adat is elfér a mobilunkon

LG okostelefon
LG okostelefon új generációs készüléke 2014.07.08. Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Egy teljesen új technológiával jelentősen megnövelhető a memória adattároló kapacitása.
Vágólapra másolva!

Jelenleg egy olcsóbb okostelefonban legfeljebb 4 gigabájt memória van, de a csúcsmodelleken is tipikusan 16-32 gigabájtnyi adatot lehet raktározni. Egy új technológia azonban lehetővé teszi, hogy egy bélyegnagyságú flashmemória-modulon akár egy terabájt, vagyis mintegy ezer gigabájtnyi tartalom tárolható. Ez ötvenszer több, mint ami jelenleg a flashmemóriákkal elérhető.

Még több adat kis helyen, gazdaságosan

Az ehhez szükséges megoldás gyakorlatilag most is elérhető, ám az amerikai Rice Egyetem kutatói egy olyan adattároló technológiát dolgoztak ki, amely gazdaságosan gyárthatóvá is teszi a nagy kapacitású adattárolókat.

research 1..6 Forrás: Rice University



A cég rezisztív RAM (RRAM) megoldása eltérő elven működik az elektronikai eszközökben jelenleg elterjedt flashmemóriáktól, de azokhoz hasonlóan akkor is megőrzi a rajta tárolt adatokat, ha nem kap áramot. Az új adattároló azonos méret mellett sokkal több adatot tud tárolni a jelenleg használatos megoldásoknál.

Ezt már gazdaságosan is lehet majd gyártani

Míg a texasi egyetem megoldása nanoméretű lyukakat tartalmazó szilícium-oxidot használ, amelyeket valamilyen fémmel (arannyal vagy platinával) tömnek be. Az információk alapjait, a biteket fémek villamos feszültséggel által előidézett alakváltoztatásával lehet tárolni.

Az új megoldás a nagy kapacitású adattárolókat a korábbi hasonló megoldásoknál egyszerűbben, így olcsóbban lehet gyártani, azok előállításához ugyanis magas feszültség vagy magas hőmérséklet alkalmazására volt szükség.