Imád fotózni? Akkor megvan az új mobilja!

Nokia Lumia 930 okostelefon
Nokia Lumia 930 okostelefon készülék. Fotó: Dudás Szabolcs 2014.07.18.
Vágólapra másolva!
Gyors és melegszik, viszont klassz fotókat készít az új Windowszal debütáló Nokia Lumia 930-as. Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

Nem kifejezetten szuper termékeivel, hanem a Microsoftba való beolvadását övező gigászi elbocsátásokkal és megszűnő termékekkel szerepelt a legtöbbet az utóbbi napokban a Nokia az újságokban. Pedig időközben a magyar boltokba is megérkezett a Nokia legújabb csúcskészüléke, a Lumia 930-as.

Ez egy egyéniség

Az új Nokiát masszív fém keret tartja egyben, hátlapja tarka - esetünkben neonzöld - műanyagból készült, az előlapi képernyőt pedig kellemes tapintású Gorilla-üveg védi a karcoktól. Meglepő, hogy a műanyag hátlapot nem lehet levenni a helyéről, pedig kialakítása ezt sugallja: mindössze a SIM-kártya kivételére van mód a bal felső sarokban. A 930-ast még narancssárga, illetve unalmasabb fekete és fehér hátlappal lehet megvenni.

A Nokia Lumia 930-as Forrás: Dudás Szabolcs



Szerencsére a formatervezők ötletesen tervezték meg a kártyát rejtő kis ajtócskát, így nincs szükség sem gémkapocsra, sem más hegyes bökőre a SIM kivételéhez. Az viszont érthetetlen, hogy egy ekkora telefon miért éppen nano-SIM-et használ. Tudják, ez az, amit az Apple talált ki, pedig a kicsivel nagyobb micro-SIM méretű változat is bőven elférne a gépházban. A kivitel további hátránya, hogy nem lehet kivenni az akkumulátort, és a 32 gigabájt memória - ebből kb. 27 gigabájt használható fel - sem bővíthető utólag.

Öt col mindenre elég?

A Nokia 930-as ugyanis nem egy ultrakompakt méretű telefon, full-HD-s képernyője 5 colos, azaz kereken egy collal nagyobb az iPhone 5-nél. Szerintünk ez egy ideális méret, jól megfogható, pedig az androidos riválisok ennél tipikusan nagyobb méretben készülnek.

Ez a Lumia vagány hátoldala Forrás: Origo



Képminőségével semmi baj nincs: a felbontás ugyan nem olyan órási, mint az LG G3-asnál, a kijelző színei és olvashatósága is remek: direkt jól jön, hogy a telefonon futó Windows menüjének háttere fekete, az pedig az AMOLED képernyőn különösen jól mutat, hiszen itt nincs szükség háttérvilágításra, a képpontok maguk bocsátanak ki fényt.

Ilyen az új Windows, ha mobil

Ez az első olyan okostelefon a kezünkben, amin már a legújabb Windows Phone 8.1 rendszer működik. Ennek leghasznosabb újítása, hogy az Androidhoz és az iOS-hez hasonlóan a kijelző tetejéről le lehet húzni a műveleti központnak nevezett felületet.

Ennél kisebb csempékre nem érdemes váltani Forrás: Origo



Itt a szokásos gyorsbeállításokra van mód: a kijelző elforgatását és a repülős módot is itt lehet ki-, és bekapcsolni, és itt érhető el a wifi is, bár annak állítgatásához még egy menünyi mélységbe le kell menni. Végül a 4G és a wifi kényelmes ki-be kapcsolgatásához letöltöttünk egy nyitóképernyőről elérhető programot. Itt sorakoznak még a bejövő hívások, üzenetek is, ezt ugyanolyan praktikus használni, mint mondjuk Androidon.

Mitől ilyen forró ez a hátlap?

Nagyon fürge a rendszer, bár erre a korábbi windowsos telefonoknál sem volt gond. A 930-as Nokiában ráadásul 2,2 gigahertzes lapka és 2 gigabájt memória felel a zökkenőmentes működésért. Ez teljesül is, ám a mobil hátlapjának alsó része sokszor melegszik át zavaró mértékben. A magyar felhasználók számára komoly hiányosság, hogy magyarul nem használható a Cortana nevű beszédfelismerő a windowsos telefonokban, ahogy egyelőre az iOS Sirije sem. Egyelőre csak a Google Android képes megérteni a magyar parancsokat.

Forrás: Origo



Sokat lendít a használhatóságon, hogy a windowsos mobilappok felületei teljességgel igazodnak a virtuális csempékkel dolgozó rendszer kialakításához, nem úgy mint mondjuk az Androidon, ahol az appok kinézete jócskán eltér egymástól. Egyhetes tesztünk alapján a windowsos csempékkel egy kezdő felhasználó könnyel elboldogul, ha egyszer mindent beállítanak neki, de a legkisebb méretűre már nem érdemes venni az appok ikonjait, mert azt már nagyon nehéz kitapintani.

Fotóművésznek érzi magát?

A Lumia 930-as - a korábbi 920 és 925-ös modellhez hasonlóan - jó minőségű digitális kamerával van felszerelve, de mivel időközben a konkurencia összeszedte magát, ez már nem számít annyira nagy extrának. Például az LG G3-asból ismert gyors, lézeres autofókuszt, vagy az iPhone lassított felvételi képességét is hiába keressük a Nokiában.

Az animált gifen jól látszik, mennyivel több dolog fél a Lumia fotójára mint a G2-esére Forrás: Origo



Viszont van képstabilizátor, a 26 mm-esnek megfelelő nagylátószög kicsit riportfotós hangulatot ad a fotóknak, az apró lencsék Zeiss-gyártmányúak, az optika (f/2,4-es) fényereje pedig elég jónak számít. Ha valaki a manuális beállítások megszállottja, a Nokia külön kameraappot készített számára, ebben a fix rekeszértéken kívül a záridőt, az ISO-érzékenységet, a fehéregyensúlyt és az élességet is lehet állítani virtuális tekerőkkel. A dupla ledes vaku elég erős, beltéren is szép fotókat csinált a gép, az optikai zoomot leszámítva ez már ugyanolyan minőség, mint egy kompakt digitális fényképezőé.

Balra a G2-es fotója, jobbra a 930-as nyers digitáiis negatívja, javítások nélkül Forrás: Origo



Ha ez nem lenne elég, a Nokia új csúcsmobilja képes nyers digitális negatívként működő fájlba menteni a fotókat. Ilyenkor az utólagos feldolgozást Photoshoppal vagy más hasonló képszerkesztő alkalmazással lehet elvégezni a legjobb minőség eléréséért. Ha a funkciót aktiváljuk, a kamera egy 16 megapixeles (nagyjából 20 megabájtos méretű) nyers képfájlt rögzít, mellé pedig egy 5 megapixeles, hagyományos .jpg-et, amit egyszerűen feltölthetünk az például az Instagramra vagy a Facebookra.

Balra a G2-es fotója, jobbra a 930-as digitális negatívjából készült felvétel digitális utómunkával. A jobboldali árnyalat a színhelyesebb Forrás: Origo

Más kérdés, hogy még a fotósaink és képszerkesztőink sem akarnának mobilos fotóik utólagos feldolgozásával ennyit macerálni, így valószínűleg az átlagemberek sem teszik majd ezt - mi mindenestre készítettünk néhány mintát az összehasonlításhoz (a másik fotó egy 13 megapixeles LG G2 mobillal készült). Videóból a telefon full-HD felbontásút rögzít, az elvárható minőségben.

Most akkor jó ez a telefon, vagy nem?

Jó telefon a Nokia Lumia 930-as? Ha kártyafüggetlen 170 ezer forint körüli árát nézzük, akad nála jobb is. A Windows Phone-ra ugyanis még mindig nagyságrendekkel kevesebb app érhető el a riválisoknál. Vannak jól bevált androidos alkalmazásai? A mobil Windows alatt hosszasan lehet keresgélni a megfelelőjüket, és nem is mindenből lesz majd a boltban.

Végre egy mobil, amin van exponálógomb Forrás: Origo

Emiatt az egyébként jó alaprendszer is sokat veszít a vonzóságából. Ezért az árért már elvárnánk, hogy az akkumulátor kivehető legyen, a memória bővíthetősége kevésbé fontos, mert a 32 gigabájtos tár a legtöbb embernek elegendő lesz. Milyen az üzemidő? Erős egy napos, esténként ajánlott töltőre dugni a Lumiát, csak nagyon spórolva lehet vele két napot kihúzni, míg a csak kicsivel nagyobb képernyős Androidok esetében ez ma már működőképes. Kinek érdemes az új csúcs-Nokiát megvennie? Egy fotóamatőrnek.