Szívjon a robot ön helyett!

robotporszívó teszt
LG HOM-BOT
Vágólapra másolva!
Mi értelme egy robotporszívónak? Hogyan takarít ki a sarokban, az ágy alatt? Át tud kelni a küszöbön? Egy hónapig gyötörtünk két robotporszívót és kiderült, hogy egyáltalán nem is hülyeség a dolog. Pár eldugott zug kifogott rajtuk, takarítani kicsit macerás őket, de szó sincs róla, hogy értelmetlen luxus lenne.
Vágólapra másolva!

Robotporszívót évek óta lehet kapni Magyarországon, mi is kipróbáltunk már néhányat, de most arra voltunk kíváncsiak, hogy a mindennapi használat során miként válik be egy önműködő takarítógép. Két modellt, a néhány hete megjelent LG Hom-bot Square-t, és a már két éve kapható, nagyon kiforrottnak számító iRobot Roomba 780-ast használtunk két-két hétig ugyanabban a panellakásban, egy rövid ideig párhuzamosan is.

Az iRobot Roomba 780-as és a virtuális falat képező egység Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Formára mindkét szerkezet nagyon hasonló, kerek és lapos, de már az első percekben kiderül, hogy viselkedésük jócskán eltér. Az LG robotja gyorsabban halad és halkabb, az iRobot sokkal megfontoltabb, gyakran visszatér egy-egy szennyezett területre. A port akusztikus szenzorokkal, a rezgésszám alapján, illetve optikai érzékelőkkel derítik fel.

És a sarokban hogy takarít?

Az LG porszívójának két oldalán, az iRobotnak jobbján található egy-egy körbe forgó ecsetkefe, amely a koszt a készülék alján lévő szívónyílás felé irányítja. Ezek a kefék teszik lehetővé, hogy az egyébként kerek formájú gépek a sarkokban vagy a fal mellett is tudjanak takarítani.

Az LG Hom-bot, a géptest alól kilógó ecsetkeféivel Fotó: Gilicze Bálint - Origo

A géptest alól néhány centire kinyúló kefék sem tudják elérni a sarkok minden pontját, de csak rendkívül kicsi terület marad lefedetlenül: a több hetes tesztelés alatt sem voltak piszkosabbak a sarkok, mint a hagyományos porszívózás után. A lakás egyetlen része, ahol a robotporszívók csődöt mondtak, egy U-alakú lábra szerelt dohányzóasztal volt: ez alá egyik robot sem fért be, és pár hét alatt tekintélyes kosz gyűlt össze ott, amit kizárólag hagyományos porszívóval lehetett összegyűjteni. Viszont például a franciaágy alatt mindkét robot tökéletesen portalanított, amely a szűk félszobában egyébként embert próbáló feladat.

Egy zsebkendő megállítja a robotot

Az LG porszívója meglepően hatékonyan navigál a széklábak és bútorok között, a plafont és a padlót vizsgáló, sötétben is működő kamerákkal gyakorlatilag feltérképezi a lakást. Az iRobotból ez a funkció hiányzik, ráadásul az a modell csak infravörös távolságérzékelővel észleli a tárgyakat, míg az LG robotja ultrahangos szenzort is használ.

Ilyen az iRobot alulról: felül a portartály, alatta a hengerkefék, jobbra az ecsetkefe Fotó: Gilicze Bálint - Origo

A különbség abban nyilvánul meg, hogy néhány nap tanulás után a Hom-bot csak nagyon kevésszer ütközik tárgyaknak, ügyesen masíroz a bútorok között, míg az iRobot eltérő működési elve miatt gyakrabban teszi ezt, de mivel gumiborítása van, csak némi zajt kelt, de nem okoz kárt. Mindkét robot rendelkezik olyan szenzorokkal, amelyek érzékelik, ha mondjuk egy lépcső széléhez értek, így nem zuhannak le. Érdekes módon az iRobot egy négy centiméter magas küszöbről is bátran leugratott (visszafele már nem tudott átmenni rajta), míg ez a magasság az LG-nél már aktiválta a védelmet, ezért a gép visszafordult.

Az LG Hom-bot aljára portörlő rongyot is rakhatunk, alatta a kefék láthatók Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Ugyanakkor egy földre ejtett papírzsebkendő képes leblokkolni mindkét robotot: ha ez feltekeredik a kefékre, az automata érzékeli a szorulást, és azonnal kikapcsol, a takarítás félbemarad. Dacára a memóriájában lévő térképnek, az LG robotja többször is beszorult az - egyébként azonos márkájú - hűtőgép ajtaja alá is. Ez az iRobottal azért nem történhetett meg, mert vastagabb és nem fért be oda. A lakásban csak egyetlen kis szőnyeg volt, ezzel mindkét robot elboldogult, bár fölé érve az LG is hangosabb turbómódba kapcsolt. Összességében úgy láttuk, hogy a hagyományos porszívóknál gyengébben szívó robotok csak sűrű szövésű szőnyegek takarítására alkalmasak, de leginkább szilárd padlón érzik jól magukat.

Akkor takarítson, amikor otthon sem vagyunk

Mindkét robot sokkal halkabban működik a hagyományos takarítógépeknél, akár éjfélkor is el lehet indítani őket, hogy takarítsák ki a lakást, az alsószomszéd nem fog dörömbölni - persze aludni azért nem lehetne mellettük. Az LG gépe halkabb és kevésbé zavaró, ha kicsit emeljük a hangerőt, akár tévét is lehet nézni mellette. Az iRobot sokkal zajosabb (a 60 helyett nagyjából 70 decibeles zajt bocsát ki), ehhez már üvöltetni kellene a tévét, ha minden párbeszédet hallani akarnánk.

Ez a Roomba 780-as hangja

Egy hónapnyi robotporszívózás után a legjobbnak az tűnik, ha a gép eleve akkor takarít, ha nem vagyunk otthon. Ilyen időzítőfunkció az olcsóbb modellekből hiányzik, nagyjából 120 ezer forintos árnál jelenik meg. A gépnek is jobb, ha üres a lakás, mert nem kell a családot kerülgetnie, munkáját pedig azzal is segíthetjük, ha például kihúzzuk a forgószéket az íróasztal alól, hogy beférjen. Mindkét robothoz olyan földre helyezhető dokkolóegység jár, amelyeket a gépek maguktól megtalálnak, és ha merülni kezd akkumulátoruk, csatlakoznak hozzá.

Ez pedig az LG robotjáé

Az LG robotja mindig hamarabb, nagyjából negyedóra alatt végzett a nagyszoba takarításával, az iRobot 20-25 percig is elfurikázott a bútorok között, de alaposabb munkát is végzett az alján lévő dupla hengernek köszönhetően. Mivel a robotporszívók portartálya elég kicsi, eleve érdemes őket mindennap útnak indítani, mivel így csak kevés koszt kell begyűjteniük. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag fenntartható a tisztaság, és próbáink szerint elég két-három naponta kitisztítani a robotot.

Ez elég macerás feladat: az iRobot tartályát a robot oldalából lehet kihúzni, az LG-ét pedig a készülék közepéből lehet kivenni egy ajtó felnyitása után. Érdemes mindkét modell esetében egy jó mély szemetes zacskót kezünk ügyébe helyezni, mert a mikroméretű por a legnagyobb óvatosság mellett is szállingózni kezd belőlük szerteszét.

Az iRobot szétszedve, a sárga kütyük a HEPA-szűrők Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Az iRobot 780-as modelljében két apró HEPA-szűrő van, amelyeket egyenként kell kivenni és cserélni, az LG-nél ez az alkatrész egy nagyobb darabból van. A begyűjtött szőrszálak eltávolításához mindkét modellnél könnyen kivehetők a hengeres kefék is. Érdekes módon az LG sűrűbb sörtéjű keféje sokkal több szálat összeszedett (a lakásban nyulak is vannak), amit elég nagy nyűggel lehetett csak leszedni a mellékelt műanyag piszkával is. Az iRoboténál csak a kefe tengelyéről kellett egykét hetente néhány feltekeredett szőrszálat eltávolítani. Egy új HEPA-szűrő néhány hónapig használható, és mindkét típushoz egy-két ezer forintba kerül. A tartalékkefék az iRobothoz nagyjából tíz-tizenkétezer forintba kerülnek egy teljes szettben, az LG-hez egyesével is meg lehet venni őket ezer-ezerötszáz forint körüli darabáron.

Napjaink egyik legjobb gépe

Az egy hónap alatt a hagyományos porszívót sosem kapcsoltam be, csupán a felmosóvödröt vetettem be hetente egyszer a járólappal és laminált padlóval borított lakásban. Ez önmagában igazolja, hogy a robotporszívó az egyik leghasznosabb kütyü napjainkban, ára pedig nagyjából annyi, mint egy mosogatógép, ami ugyancsak egy undok feladatot végez el az ember helyett.

Az LG-ből így kell kivenni a portartályt Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Az iRobot Roomba 780-as robotporszívó 170 ezer forint körüli összegért vehető meg itthon, de ebben az árban pótkefék, pótszűrők és egy olyan, Baby-elemről működtethető szerkezet is benne van, amely infravörös sugárral virtuális falat képez. Ezt a padlóra helyezve meg lehet akadályozni, hogy a porszívó belépjen egy adott szobarészbe - ilyen megoldás az LG-hez egyelőre nem létezik. Az iRobot legolcsóbb, már időzíthető működésű modellje már 120-130 ezer forintért elvihető, a manuálisan bekapcsolható típus ára pedig 90-100 ezer forintnál indul. Az LG Hom-bot Square-ért 150 ezer forintot kérnek el fekete-piros színű változatban, míg a teljesen vörös modell húszezer forinttal többe kerül, mert jár hozzá néhány cseretartozék és kellék is.