Budapesten az első bitcoinautomata

Vágólapra másolva!
A budapesti Anker Klub úgy tűnik bizakodó a bitcoin jövőjét illetően: a bár lett ugyanis az első magyarországi automata üzemeltetője. Ugyan a virtuális pénz terjedése megkérdőjelezhetetlen, használata a kiszámíthatatlan árfolyam-ingadozás és a hackerek miatt kockázatos.
Vágólapra másolva!

Üzembe helyezték Budapesten az ország első bitcoin pénzváltó automatát. A belvárosi bárban, az Anker Klubban helyezték el az ATM-et. A berendezés egyelőre csak egyirányú: bitcoin eladását még nem teszi lehetővé, de a tervek szerint év végére ez is létrejön.

Az alapötlet tavaly év elején született meg: Zach Harvey a digitális fizetőeszköz elterjedésének felgyorsítására kitalálta, bárok, éttermek és üzletek ezreibe kell automatákat telepíteni, hogy bárki vehessen bitcoint könnyen, gyorsan, névtelenül.

Fordított bankautomata

A Lamassu, New Hampshire-i vállalkozás által fejlesztett és értékesített automata hazánkban az Octarine Labs közvetítésével kezdi meg működését. A gép éppen fordítva működik, mint a hagyományos bankautomaták: offline pénzt vált át online fizetőeszközzé.

Egy okostelefonos alkalmazás - mint a bitWallet, Blockchain, a Bitcoin Wallet, vagy a BitcoinSpinner - segítségével beszkenneli az automata a bitcoin-tárcánk címét QR kód formájában. Ha felismerte a tárcát, be lehet adni a gépnek a készpénzt - legalább 2 ezer forintot - amely azonnal el is helyezi az összegnek megfelelő bitcoint a befizető egyenlegén. A tranzakciós díj a beadott összeg 7 százaléka, ez a tervek szerint jelentősen fog csökkenni.

A váltási árfolyamot a megbizható Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így akár kedvezőbb áron is válthatnak. A Bitstamp ugyanakkor az egyik legbiztonságosabb tőzsde: sem hivatali ellenőrzések során nem találtak hibát működésében, sem az ellene indított hackertámadások nem voltak sikeresek ellene.

A Lamassu állítja, a használat egyszerűbb, mint a hagyományos bankautomaták esetében. A folyamat pedig maximálisan 15 másodpercet tesz ki, az idő nagyrészét a bankjegyek beszívása jelenti.

Egy automata darabja 5 ezer dollár, viszont ezen felül nincs további költsége: a gyártó ugyanis semmilyen részesedést nem kér a tranzakciók után. Méretre akkora, mint egy mikrohullámú sütő.

Az ATM több mint 200 valutát képes kezelni: annak eldöntése már a felhasználón múlik, mikor éri meg a forintot a bizonytalan, szélsőséges mozgásokat produkáló, körülbelül 500 dolláros árfolyamon álló pénznemre átváltani. Jelenleg több mint 6 milliárd dollárnak megfelelő bitcoin van forgalomban.

Kockázatos fizetőeszköz

Az első Lamassu típusú automatát az Egyesült Álllamokban, idén februárban üzemelték be, miután az amerikai államkincstár és pénzügyi felügyelet kiadta a működési engedélyt. Ez meglepő döntés, tekintve, hogy egy P2P alapú, anonim virtuális fizetőeszközről van szó, amely minden államtól és pénzintézettől független. A bankárok feladatát a bitcoint-használók számítógépén futó bonyolult programok végzik.

Azért lehet szimpatikus befektetési forma ez a fizetőeszköz, mert elenyésző tranzakciós költséggel jár, a számlavezetés és pénzmozgás biztonságát nyilvános és privát kulcspár garantálja, a tranzakciók nem-visszafordíthatóak.

Két módon lehet hozzájutni

Két módon lehetséges bitcoinhoz jutni: vásárolhatunk vagy bányászhatunk. A bányászat azt jelenti, hogy gépünk számítási kapacitását használva egy bonyolult matematikai problémát kell megoldanunk, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda az internetpénzt.

Ugyanakkor valódi pénzért is lehet bitcoint vásárolni: automatáknál, vagy különböző internetes kereskedőknél. Akárcsak az országok jegybankjai által kibocsátott pénz esetében, a Bitcoin értékét is meghatározza a kínálat és a kereslet.

Gyerekcipőben a hazai bitcoinozás

A bitcoin népszerűsége 2009 indulása óta árfolyamához hasonlóan hullámzik. Magyarországon a bitcoinos fizetés még csak a kezdeti lépéseknél jár: a legtöbb webshop kezdeti jelleggel kezdte elfogadni az internetes pénzt.

A jegybank idén februárban adott ki közleményt az egyes fizetésre használható virtuális eszközök - különösen a bitcoin - kockázataira mutatva rá. Mint írták, a virtuális eszközöknek nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályaik.

A virtuális pénz könnyen elveszhet, azt könnyen ellophatják. Az erre szakosodott tőzsdéken az azokkal való kereskedésre általában semmilyen szabályozás nem vonatkozik. A fizetésre használható, virtuális pénztárcák a kódok esetleges feltörésével ellophatók. Az MNB szerint további bizonytalanság forrása, hogy a virtuális eszköz értéke gyorsan változhat.