A Nokia újdonsága egy kínai iPad-klón

nokia n1 tablet
nokia n1 tablet
Vágólapra másolva!
A Nokia N1 olyan, mint egy iPad Mini. Az olcsó kütyü csak jövőre érkezik, újfajta USB-vel.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb Nokia márkájú kütyü kerül a boltokba. Bár a Microsoft nemrég kinyírta a Nokia nevet - új telefonjai már Lumia néven kerülnek a boltokba -, nemsokára mégis újabb eszköz kerül a boltokba a Nokia márkanévvel.

Az iPad Mini olcsó klónja?

A Nokia nevű finn anyacég ugyanis a telefongyártó üzletágát megvásárló Microsofttal kötött megállapodás értelmében csak okostelefonokat nem gyárthat, egyéb eszközöket igen. Így lehetséges, hogy a jövő év elején egy Nokia N1 nevű táblagép kerül a boltokba. Ezt a kínai Foxconn fogja gyártani, amely az Apple mobil eszközeit is összeszereli, hiszen a finn cég mobil eszközöket gyártó részlege már a Microsofté.

A kijelzője 7,9 colos lesz Forrás: Nokia



Ez a készülék nagyon hasonlít az iPad Mini 2-re, a teljes hátlapja alumíniumból van, ám nem iOS-t, hanem Android 5.0 Lollipop szoftvert futtat. AzAz Apple táblájához hasonlóan az N1-nek is normál képarányú, 7,9 colos érintőképernyője van, amely 2048x1536 pixeles felbontású, tehát Retina minőségű.

Nem lesz nehéz bedugni

A Nokia N1 lesz az első olyan táblagép, amelyet a C típusú micro-USB-csatlakozóval szerelnek fel, ez az az új szabványú, amelyet ugyanúgy bármilyen irányból be lehet dugni, mint az Apple saját csatlakozóit.



A jelenleg elterjedt micro-USB-csatlakozó csak akkor passzol, ha a drót egyik fele a megfelelő irányban áll, az augusztusban véglegesített új csatlakozó esetében nem kell többet vacakolni ezzel.

Majdnem egy iPad Mini

A Nokia N1 csupán 318 grammot nyom majd a mérlegen, 8 és 5 megapixeles kamerákkal szerelik fel, belsejében pedig egy gyors, 2,3 gigahertzes Intel Atom lapka működik majd. Az adatokat 32 gigabájtos belső tárhelyen lehet elmenteni rá. Azt már most tudni lehet, hogy a Nokia táblagépe valószínűleg rövidebb üzemidőt nyújt majd az iPad Mini 2-nél, mivel azt 6400 milliamperórás akkumulátorral szerelik, a Nokiába azonban csak 5300 milliamperórás telep kerül.

Kicsi és könnyű mint egy iPad Mini Forrás: Nokia

A táblagép alapból az Android 5.0 Lollipop szoftverrel fog debütálni, ám csak jövő február 19-én, a kínai újév után lesz megvásárolható. A kínai piac után Oroszországban lehet majd megvenni, a többi európai országban csak ezután kerül majd a boltokba.

Forrás: Nokia

A Nokia N1-est Kínában 60 ezer forintnak megfelelő nettó áron lehet majd megvenni, az európai árak még nem ismertek. A Nokia táblagépét alumínium és sötétszürke színben lehet majd megvenni, az iPad Minitől eltérően aranyszínű kiadása egyelőre nem készül.