Három évet késett az iPhone 6

Steve Wozniak Apple iPhone 4S
Steve Wozniak és a "viszonylag kicsi" iPhone 4S okostelefon
Vágólapra másolva!
Az Apple társalapítója szerint a kaliforniai cégnek sokkal korábban váltania kellett volna egy nagy méretű okostelefonra. A vetélytársak rég kidobták népszerű tepsimobiljaikat az iPhone 6 és 6 Plus készülék megjelenése előtt.
Vágólapra másolva!

Az Apple-nek sokkal nagyobb részesedése lenne a mobilpiacon, ha előbb mer váltani egy nagy méretű okostelefonra, vélekedett Steve Wozniak, az Apple társalapítója a CNNMoney-nak nyilatkozva. A csodabogár mérnök szerint az iPhone 6 három évet késett.

A Samsung jelenleg a mobilpiac 24 százalékát birtokolja, kétszer akkora a részesedése, mint az Apple-nek, derül ki az IDC adataiból. Az iPhone 6 szeptemberi bejelentéséig a kaliforniai cég kivárt, viszonylag kis kijelzővel bíró okostelefonokat dobott piacra, míg androidos vetélytársai már a tepsimobilokkal hódítottak.

Steve Wozniak és a "viszonylag kicsi" iPhone 4S okostelefon Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Steve Wozniak, aki a 2011-ben elhunyt Steve Jobs-szal közösen alapította az Apple-t, és a világ első személyi számítógépeinek tervezője, máig kütyübolond maradt. 1987-ben hagyta ott a kaliforniai céget, viszont a mai napig kipróbálja, teszteli az Apple újdonságait is.

A 64 éves mérnök szerint a tech olyan, mint egy dal: a részleteit megtudhatod másoktól, de hogy szereted-e, az csak akkor derül ki, ha kipróbálod (meghallgatod). Wozniak az Apple Watch óra kapcsán nem jön izgalomba, mint mondja korábban már számos hordható kütyüt kipróbált, de gyorsan meg is szabadult tőlük.

Szerinte a jövő év elején piacra kerülő Apple Watch is csak egy luxustermék. "Ugyanakkor ki tudja? Még az is lehet, hogy jók lesznek az eladások."

Persze nem húzta le teljesen az Apple-t, pozitívan is nyilatkozott a cégről a Siri intelligens asszisztens kapcsán. Wozniak szerint a Siri a legjobb, jelenleg elérhető alkalmazás a világon. "Nem beszélhetem rá az embereket, inkább azt mondom, ez a legjobb a piacon."

Mikor arról kérdezték, ha újrakezdhetné, mit csinálna, úgy válaszolt: nem biztos, hogy a mai technológiai piacon van helye. A kütyük olyan bonyolultak lettek az elmúlt pár évtized során, hogy ma már nem lehet egy garázsban tervezni és építeni őket. "Ma már nagyon nehéz kézzel összerakni egy kütyüt, annyira kis méretűek lettek. Nem vagyok benne biztos, hogy van helyem a mai tech iparban."