Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezt látják az Orosz Lovagok

Vágólapra másolva!
A műrepülők műsora a földről nézve is rendkívül látványos, de még érdekesebb, ha a kabinból nézzük végig a mutatványokat. A nagylátószögű akciókameráknak köszönhetően utólag a pilóta szemszögéből is lehet látni a repülést.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Repülőnapon is fellépő Orosz Lovagok egyik gyakorlórepüléséről készült olyan felvétel - néhány sorral lejjebb meg is nézheti -, ahol a kamera az egyik gép farkára és egy másik gép pilótafülkéjére volt tapasztva. A felvételen egy Mig-29-es vadászgép és öt darab Szu-27-es repülő látható, amelyeket az Orosz Lovagok valamint a Fecskék műrepülő alakulat pilótái vezetnek. Ugyan a gépek egyike sem lépi át a hangsebességet, de a pilótákra így is 6 g-s erő hat a manőverek során.

Méterekkel a föld felett suhanva

Még látványosabb a Kriby Chambliss műrepülő világbajnok által készített felvétel, amelyet szintén a kamerás cég szponzorált. A videón is látszik, hogy Chambliss Zivko Edge 540-es repülőgépe tele van tapasztva kamerákkal. GoPrók ülnek a szárnyak végén, van egy a gép farkán és a pilótafülkében is. Ennek köszönhetően még hangsebességgel száguldó Orosz Lovagoknál is látványosabb felvételt tudott készíteni. Chambliss stábja csak egy kicsit csal, egy helikopterük is van a levegőben, így külső képeik is vannak a műrepülő által bemutatott trükkökről.

Bázis, most bukfencezünk egyet

Nem csak úgy lehet lenyűgöző légifelvételeket készíteni, hogy a GoPro cég szponzorálja az embert. A Washington államban található Whidbey Island légibázis pilótái például magánszorgalomból szerelték fel a kamerákat az akkor még ott állomásozó EA-18G Growler repülőgépeikre. A videón egy rutin fel- és leszállást látunk, néha azonban kilátunk a pilóta válla felett, ahol a kísérő gép található, és egy-két bukfenc is belefér a gyakorlórepülésbe.

Tűz a talpunk alatt

A legextrémebb goprós légifelvételt úgy készült, hogy Earl Watters pilóta készítette úgy, hogy a kamerát a sisakjára szerelte fel. Watters egy Sikorsky S-64 típusú légidarut vezet, egy olyan helikoptert, amely több mint tíz tonna súlyt képes megemelni. A pilóta légidaruja ráadásul tűzoltásra van felszerelve, óriási tartályát folyókból és tavakból tudja alig egy perc alatt megtölteni, majd pár másodperc alatt a tűzre tudja zúdítani a több száz liter vizet. Watters egy ilyen küldetést filmezett végig, ráadásul úgy, hogy a végén a talajról filmezve is megmutatja, hogy néz ki, amikor földet ér a zuhatag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről