Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Órákon át szórakoztatnak a végtelen klipek

Vágólapra másolva!
Van létjogosultsága a pár másodperces mozgóképeknek a videomegosztók korában? Egy orosz startup szerint igen, el is készítették a tökéletesen végtelenített klipek létrehozásához szükséges szolgáltatást. Körkép a végtelen felvételek világából.
Vágólapra másolva!

Új szórakoztató eszközt adott az internetezők kezébe egy orosz startup. A Coub nevű szolgáltatással bármely videóból lehet rövid, megállíthatatlanul újrakezdődő pár másodperces klipet csinálni. Az orosz bloggerek már azt is kitalálták, mire lehet használni az új eszközt: politikai üzeneteket lehet végteleníteni, régi mémekbe lehet új életet lehelni zenével, és filmek jó mondataiból lehet netes emlékművet készíteni.

A Coub használata pofonegyszerű. A szolgáltatás át tudja húzni a videónak való alapanyagot a YouTube-ról, és fogadja a felhasználó saját felvételeit is. A Coub-alapanyagnak szánt pár másodperces anyagot egy egyszerű szerkesztőben lehet kivágni. Itt lehet állítgatni a lejátszás irányát, és itt keverhetünk új hangot a videó alá. A felület ugyan kínál profibb szerkesztési módot, ám ez csak annyit jelent, hogy csúszka helyett pontosabb eszközzel választhatjuk ki a kezdő és záró képet.

James Bond sohasem menekülhet meg a Coubon

Az alig egyéves szolgáltatásnak már vannak igazi klasszikusai. Az egyik, táncolós végtelenített klip még az orosz tévében is lement. Nem lehet megjósolni, hogy a magyar tévéig mikor jut el, de az egymásra vágott hajfestékreklámok és Batman-film-részletek, valamint a végtelenné tett cuki állatos videók biztosan sikerre viszik a szolgáltatást.

Fotók a Reggeli Prófétából

A fotóhoz közelebb álló, némi mozgást azonban tartalmazó képekkel többen kísérleteztek. A 2011-es New York-i divathétről tudósító művészpár egy saját formátumot is kitalált erre, a cinemagráfot. A néhány másodpercnyi, videós nyersanyagból készülő képeken csak egy-egy részlet mozdult meg: egy modell ruhájának sarka, egy hajtincs, a sajtófotósok vakuja. Az eredmény pedig élőbb, elképzelhetőbb fotó lett, amelyet azonban csak az interneten lehet megjeleníteni, nyomtatásban átadhatatlan. Mivel a képek igazából nem mozgalmasak, még véletlenül sem néznek ki úgy, mintha a Harry Potter világának újságjából vágták volna ki őket.

Egy kis mozgás nem árt meg a képnek Forrás: Johan Blomström (CC-BY)



Az ötletet rövid idő alatt átvették az appfejlesztők. Az iPhone-osok a Cinemagram alkalmazással, az androidosok a FotoDanz alkalmazással készíthetnek mozgolódós fotókat. Még Windows Phone-ra is van célalkalmazás, igaz, csak a Nokia készülékekre. Az ezekkel készített fotók nem annyira profik, mint a HD-videóból összevágott cinemagráfok, egy rossz mobilos fotónál még így is kifejezőbbek.

A mobilos cégek ráadásul épp csak most találták meg maguknak a mozgóképes lehetőségeket. A HTC legújabb One nevű csúcskészüléke rövid végtelenített videókat rögzít fotó helyett. A Twitter által felvásárolt Vine nevű szolgáltatás pedig iPhone-on teszi egyszerűvé a körbe-körbe videók rögzítését és megosztását. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, a jövőben minden kép mocorogni fog.

Nézzen maratoni videót!

Amióta a YouTube több órányi hosszúságú videókat tud fogadni, ott is megjelentek a végtelenített felvételek. A Save as .dmx nevű videó, amely egy rövid Team Fortress 2-es klipből és a DMX nevű rapper X Gon' Give It To Ya számának két sorából áll össze, tíz óra hosszú mixben is megtalálható a YouTube-on.

Csak egy tanácsunk van: időnként nézzen az órájára

Tízórás videó készült a Nyan Cat nevű mémből, a Diszkópatkányok autós táncjelenetéből, vagy épp a Gladiátor végén található bemutatkozásból. A legtöbb mémből nemcsak sima szuperhosszú változat létezik, hanem egyenesen HD-s is. Igazán ijesztővé az teszi ezeket a remixeket, hogy tíz-tizenöt percre előttük lehet ragadni. Egy végtelen Coub-videó nem köti le ennyi ideig az embert.

Negyedszázada mozognak a gifek

Minden mozgó képek ősatyja az animált gif idén töltötte be huszonötödik születésnapját. Az ősi weboldalakon ilyen technológiával jelent meg a forgó kukacjel, amely az e-mail címet jelezte, így lapátoltak a készülő honlapokon az animált munkások az Under Construction táblán. (Emléküket két, a bögészőt gyakorta lefagyasztó galéria őrzi: Under Construction és Mail.)
A kilencvenes évek végére kiment a divatból az animált gif. Amikor a mozgalmas honlapoknak helyet adó Geocities tárhelyet bezárta a Yahoo, kevesen siratták meg a webkorszak barlangrajzainak számító csillogó, mozgolódó honlapokat.

Acéllövedék: egy jó gifben a teljes film benne van Forrás: iwdrm.tumblr.com


A formátumot a mikroblogok fedezték fel maguknak újra. Filmrészletek, klasszikus snittek, mozgó mémek és optikai csalódások keltek életre a gifnek köszönhetően. A fájlformátum annyira népszerű, hogy az Adobe Photoshop szoftvernek még a legfrissebb verziójában is benne van az animgifkészítő segédlet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről