Vágólapra másolva!
Szinte teljesen szerelhetetlen az iPad, ám rendkívül nehezen javítható a Microsoft Surface nevű táblagép is. A javítási útmutatókat közzétevő iFixit oldal szerzői összeállították a legkönnyebben megmenthető tabletek listáját.
Vágólapra másolva!

Hiába néznek ki nagyon hasonlóan, lényeges különbségek vannak a táblagépek között, derül ki az oldal szakértőinek vizsgálataiból. Az eltérő specifikációk mellett abban is különbözhetnek a kütyük, hogy mennyire könnyen lehet őket megszereltetni, ha elromlanak. A javítási útmutatókat közlő iFixit oldal által összeállított lista szerint a piacon lévő eszközök közül a Dell XPS 10-es nevű táblagépe szerelhető a legkönnyebben - ez ugyanis felépítésében a hagyományos laptopokhoz áll közel-, a legrosszabb osztályzatot pedig a Microsoft Surface Pro gépe kapja. A jó osztályzathoz az szükséges, hogy a készülék minél kevesebb elemét tartsa ragasztás, nehezen megbontható fedél, és kis erőfeszítéssel ki lehessen cserélni az elromlott alkatrészeket.

A Microsoft táblagépe lett a legnehezebben karbantartható tablet Forrás: iFixit



Még a legjobbnak ítélt Dell XPS 10 sem kapott tökéletes tízes osztályzatot, mert a kijelzőpanel, az azt fedő üveglap és a kijelző műanyag kerete egybe van építve. Ez a megoldás általános a tabletekben, majdnem mindegyik vizsgált készüléknél feltűnik az iFixit listáján. Megrótták a gyártót azért is, mert a kütyü jobb és bal hangszórója nem cserélhető külön.

Plusz pontot jelentett, ha a gyártó honlapjáról elérhető volt a készülék szerelési útmutatója. Külön megdicsérték az Amazon amúgy hetes osztályzatot kapó Kindle Fire HD eszközét, mert abban színkódolt csavarokat használt a gyártó, így még véletlenül sem lehet összekeverni azokat az összeszerelés során.

Mindent ragasztó borít az iPad-ben

Meglepő módon az iFixit listájának a közepén és alján is neves cégek termékei találhatók. A Google Nexus 10 táblagépét bonyolult szétszerelni és sok alkatrészt tart ragasztó, a kisebb Kindle Fire belső kábelei a gépházhoz vannak rögzítve.

Az Apple összes táblagépe kettes osztályzatot kapott - ennél csak a Microsoft Surface Pro szerepelt rosszabbul - mert a táblagép minden elemét ragasztó rögzíti, a kijelzőt nehéz sérülés nélkül kiszerelni, és a felhasználónak ügyesen eldugott csavarokat is ki kell lazítania, ha szét akarja szedni a táblagépet.