Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy PC lesz az új Playstation

ps4 120-as, heló, évi
Vágólapra másolva!
Számítógépekből ismert alkatrészekből áll, ezért egy jól felszerelt PC-nek tekinthető a Playstation idén érkező negyedik generációja. A PS4 azonban gombnyomásra indul, és az utolsó negyedórányi játék bármikor feltölthető például a Facebookra. A Sony forradalmian új játékokat ígér, ám az első bemutatók alapján az új gép csak a tisztességesen összerakott PC-s játékok szintjét hozza.
Vágólapra másolva!

Szakítva a korábbi hagyományokkal, nem egyedi vagy saját fejlesztésű alkatrészekkel, hanem egy szabványos számítógépből ismert processzorral, grafikus gyorsítóval és egyéb alkatrészekkel felszerelt konzolt fog piacra dobni a Sony - derült ki a cég New York-i bemutatóján, magyar idő szerint szerdán éjszaka. A Playstation 4 (PS4) bemutatóján a cég hangsúlyozta, hogy a számítógépekből ismert alkatrészek lehetővé teszik, hogy a PC-s játékokat minimális átalakítással lehessen kiadni PS4-re is.

Gombnyomásra indul

A PS4 esetében a Sony azt is ígéri, hogy a hagyományos számítógépekkel ellentétben nem kell a rendszer indulására hosszasan várakozni, a rendszer gomnyomásra azonnal éledni fog, és bármikor kikapcsolható, a játékot mentés nélkül is ott lehet folytatni, ahol azt legutóbb abbahagytuk. A játékokat az új gép esetében is merevlemezen lehet majd tárolni, ennél olcsóbb, és hasonló kapacitást biztosító adattároló még nem áll rendelkezésre.


A Killzone: Shadow Fall játékkal demonstrálták a konzol képességeit

A PS4-est egy új, Dual Shock 4 nevű irányítóval árulják majd, amelyet egy apró érintőfelülettel, illetve headset-csatlakozóval is ellátnak, és külön megosztás-gomb is lesz rajta, amellyel a játékmenet utolsó negyedóráját bármikor fel lehet majd tölteni közösségi oldalakra. Az ismerős vagy híres játékosok élő játékmenetének követését is lehetővé teszi majd az új rendszer. Ezen keresztül a távolból akár be is lehet majd segíteni az egyik pályán bénázó ismerősnek egy-egy misszió teljesítésében.

Az új irányítót egy világító sávval is ellátták. Erre azért van szükség, mert a PS4-hez alapból jár majd egy kétlencsés mozgásérzékelő kamera, amely lehetővé teszi például azt is, hogy a kontrollerrel lehessen célozni a képernyőre. Ez a ketyere a világító fények alapján azonosítja majd a játékosokat.

Nem kell megvárni a játék letöltését sem

A Gaikai nevű, felhőalapú játékszolgáltatást fejlesztő cég felvásárlása révén a Sony jelentősne beerősít a PS4-ben a letölthető játékok terén is: a cég megoldása lehetővé teszi azt, hogy már azelőtt elindítható legyen egy játékprogram, hogy az teljes egészében letöltődött, jelentősen lerövidítve a várakozási időket.

Forrás: Sony
A Playstation 4 játékgépet még nem mutatták meg, de sok szó esett róla

Ugyanez a technológia biztosítja majd a korábbi Playstationökre kiadott játékokkal való kompatibilitást is: a számítási felhőben akár PS1-re vagy PS2-re kiadott programokat is gond nélkül használni lehet - netkapcsolat birtokában - a legújabb Playstationön is. Ennél fontosabb azonban, hogy a technológia lehetővé teszi az új játékok kipróbálását azok megvásárlása előtt: ha a játék elejének végigjátszása alapján szimpatikusnak bizonyul, megvásárlását követően a teljes verzió letöltődik a konzolra.

PC-vel előznék le a PC-t

A Playstation az egyik legismertebb videojátékos márkanév, a tévéhez kapcsolható videojáték első változatát csaknem két évtizede, a kilencvenes évek közepén, a legutolsó, harmadik generációs verziót a kétezres évek közepén dobta piacra a Sony. Bár az Xbox 360 nagy riválisának számító Playstation 3 (PS3) nagyteljesítményű, egyedi processzorral rendelkezik, a valóságban a két konzoltípusra nagyjából hasonló grafikájú játékok jelentek meg.

Forrás: Sony
Érintőfelület is lesz az újratervezett irányítón

Egy mai középkategóriás PC pedig könnyedén tud az Xbox 360-nál és a PS3-nál is szebb látványt kínáló programokat futtatni, bár többe is kerül - viszont nem csupán játékra használható. Felmerül a kérdés, hogy miért vásároljon valaki Sony konzolt, ha tulajdonképpen egy univerzálisabb célokra alkalmas számítógépet is összerakhat? Egyelőre csak az alacsonyabb ár tűnik kellően vonzó tényezőnek.

Már nem kell mindenkinek konzol

2006-ban, a PS3 megjelenésekor a táblagépek és okostelefonok még sehol sem voltak, manapság pedig ezek is komoly játékplatformnak számítanak még akkor is, ha az érintőképernyővel nem tökéletes az irányítás. Egy erősebb táblagép, például egy Retina képernyős iPad vagy egy Nexus 7 már látványos grafikájú játékok futtatására is alkalmas, ezért sokan ezen ismerkednek meg először a többnyire egyszerűen kezelhető játékprogramokkal. A kezdő vagy kocajátékosok többsége meg is elégszik ezekkel, ezért ma már nem elég vonzó egy kizárólag játékra alkalmas gép.

Forrás: Sony
A sajtóbemutatóból sem derült ki, hogy mit jelent a "következő generációs" kifejezés

A Playstation 4-re bemutatott játékoknak nincs szégyenkeznivalójuk a sajtóeseményen látottak alapján. Új élményt azonban igazából nem nyújtanak. Egy mai csúcs játékos PC is hasonló teljesítményre képes, hiányzik az az előny, amivel a konzolok hagyományosan rendelkeztek. A konzol hardverének ismertetője során szó esett a speciális grafikus kártyáról, amely ezernyi apró részecske mozgásának szimulációjára is képes, ám ezzel a képességgel nem éltek a játékdemók. Mindegyik bemutató gyönyörű volt, azt azonban nem lehet megmondani a sajtóesemény alapján, hogy a Playstation 4 miben változtatja meg a videojátékok világát.

Egyelőre még sok részlet nem ismert az új konzolról, többek közt azt sem tudni, hogy fog kinézni, mennyibe fog kerülni, és mikor jelenik meg. A Sony a bemutató végén csupán az idei karácsonyi szezont jelölte meg céldátumként. Addigra pedig várhatóan a rivális Xbox utódja is megérkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről