Retinább a retinánál a Google notebookja

chromebook pixel
Vágólapra másolva!
Nagy felbontású kijelző, ipari hatású, dizájnos alumínium ház, és kiábrándító akkumulátor. A Google legfrissebb, Pixel nevű laptopja majdnem tökéletesre sikerült.
Vágólapra másolva!

Letért a Google a korábbi Chromebookok által kijelölt útról. A cég operációs rendszerét futtató első gépek az olcsóságukkal tűntek ki. A netbookoknál valamivel erősebb hardvert tartalmaztak, de csúcsgépnek semmiképpen nem számítottak. A tegnap bejelentett dizájnos alumíniumtestbe szerelt Chromebook Pixel nevű eszköz azonban más szegmenst céloz meg.

Forrás: Google
A Google minden notebookgyártónak feladta a leckét

A Pixel kijelzője 2560*1700 pixeles felbontásra képes, ami nem sokkal marad el az Apple legolcsóbb Retina-kijelzős Macbook Projának kijelzője mögött. A Google-laptop kijelzőjének pixelsűrűsége (239 képpont hüvelykenként) még nagyobb is, mint az Apple csúcsgépének hasonló értéke (227 képpont/hüvelyk). Az eltérés nem jelentős, de azt biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy már nem csak az Apple kínál Retina-kijelzős eszközöket.

Problémás az akku

A Chromebook Pixel mellett szól az is, hogy érintőkijelzőt építettek a laptopba. A tappintás, kétujjas zoom és a lapozás gesztust lehet használni egyelőre a Chrome OS-ben, de ezeknek a száma könnyen bővülhet a jövőben. A laptop kijelzőjének védelméről is gondoskodtak, a felső üvegréteg az okostelefonokról ismert törésálló Gorilla-üvegből készült.


Csak egy helyen tűnik fel a logó a teljesen dísztelen gépen

A gép egyetlen komoly gyengeségének az öt órás üzemidőt ígérő akkumulátor tűnik. Érthető, hogy a nagy felbontású kijelző, az LTE modem és a gyors Intel Core i5 processzor mellett neház takarékosnak lenni a telepekkel. Az öt órás üzemidő azonban középszerűnek számít az egész munkanapot kibíró táblagépek korában.

Egy kicsit mindenki retteghet

A Pixel furcsa helyet foglal el a piacon. Az 1300 dollárba kerülő gép egyértelmű kihívója az Apple laptopoknak, amelyeknél ráadásul 200 dollárral olcsóbb is. Ugyanakkor az Apple gépek előnyére szól, hogy erősebb processzorral, grafikus kártyával és több memóriával rendekeznek. Ráadásul a rajtuk futó Mac OS X egy teljes értékű asztali operációs rendszer, míg a böngészőközpontú Chrome OS rendelkezik korlátokkal.

A Google-laptop azonban lépés a Microsoft ellen is. A Surface táblagépek egyelőre egyik gyártónak sem veszélyeztetik a piacát, keveset adnak el belőlük. A Chromebook Pixel garancia lehet a Google számára arra, hogy a Microsoft tabletje még véletlenül se tudja kinőni magát.