Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Otthagyja a Windows-vezér a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Néhány héttel a Windows 8 megjelenése után távozott posztjáról Steven Sinofsky, a Microsoft operációs rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője. A szoftvercég semmivel nem indokolta vezetője távozását.
Vágólapra másolva!

A Computerworld amerikai technológiai magazin hírportálja által megkérdezett piacelemzők szerint Sinofskynak valószínűleg azért kell távoznia a cégtől, mert a Microsoft vezetése nem elégedett az október végén megjelent Windows 8 eladásaival. Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál szerint a Windows-részleg távozó első emberének a Microsoft felsővezetésének egyes tagjaival is konfliktusai voltak, akik nem tartották őt csapatjátékosnak.

Forrás: MTI/EPA/Justin Lane
Sinofsky egy Windows 8-as táblagéppel



A Winsupersite nevű technológiai hírportál megszerezte azt a levelet is, amelyet Sinofsky a Microsoft alkalmazottainak küldött ki távozása kapcsán. Ebben a szakember azzal indokolja távozását, hogy 23 év után új lehetőségeket keres a Microsofton túl
A Microsoft hivatalos közleményében semmivel nem indokolják Steven Sinofsky távozását, Steve Ballmer, a cég elnök-vezérigazgatója csupán a távozó vezető korábbi munkáját méltatja. A vezetőcsere kapcsán kiadott közleményben maga Sinofsky is csupán megköszöni a lehetőséget, hogy a Microsoftnál dolgozhatott.

Két utódja lesz a Windows-vezérnek

Kinofsky 2009 óta töltötte be a Windows-részleg vezetői posztját, de már 1989 óta a Microsoftnál dolgozott, hétfőn azonban azonnali hatállyal távozott onnan. A szoftvercég hivatalos közleményéből kiderül, hogy Sinofsky feladatait a jövőben két női vezető fogja átvenni. Julie Larson-Green a Windows szoftvereket és a hardveres fejlesztéseket végző részleg irányításáért lesz felelős, míg Tami Reller, a cég jelenlegi pénzügyi és marketingvezetője a Windowszal kapcsolatos üzleti stratégiákat is neki kell majd kidolgoznia. Larson-Green 1993 óta dolgozik a Microsoftnál, és többek közt az Internet Explocer és az Office, valamint a Windows 7 és Windows 9 felhasználói felületeinek fejlesztésében vett részt.

Tami Reller csupán 2007 óta dolgozik a szoftvercégnél, a jövőben pedig nem csupán összességében felel majd a cég üzleti és marketingstratégiájáért, hanem a Windows-termékekkel - beleértve a cég saját fejlesztésű hardvereit is - kapcsolatos konkrét üzleti döntések meghozatala is rá hárul majd.

Forrás: Microsoft
A Windows-részleg korábbi vezetője a Windows 8 premierjén

A néhány hete megjelent Windows 8 legfontosabb újdonsága, hogy a szokásos Start menü helyett egy érintőképernyős használatra is optimalizált kezelőfelülettel rendelkezik. Bár az új Windows gyorsabb, és többet tud elődeinél, ez a gyökeres változtatás nem feltétlenül arat sikert minden felhasználónál. Ez is közrejátszhatott Sinofsky távozásában - véli az IDC amerikai elemzőcég szakértője. Nem a Microsoft az egyetlen, amelytől váratlanul távozott felsővezető: néhány nappal az új iPad táblagépek premierjét követően jelentették be, hogy az Apple mobilszoftverét fejlesztő részlegének vezetőjének, Scott Forstall hamarosan távozik a cégtől. Irányítása alatt került ugyanis ki az Apple saját fejlesztésű, számos hibát tartalmazó térképszoftvere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről