Svédországban a legszabadabb az internet

Vágólapra másolva!
Svédországban a legszabadabb, Jemenben pedig a legkevésbé szabad kommunikációs csatorna az internet - derüt ki a World Wide Web Foundation által készített tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A listát elkészítő alapítvány elnöke Tim Berners-Lee, a web feltalálója, a tanulmányban azonban a világ összes országa közül csak hatvanegyet vizsgálták, amelyeket elhelyezkedésük és bruttó nemzeti össztermékük (GDP) alapján választottak ki. A vizsgált országok között nem szerepel Magyarország, de a Közép-Európai térségből sok más nemzet is kimaradt. A legkirívóbb, hogy az internet cenzúrázásával gyakran megvádolt Kínát sem vizsgálják a kutatás készítői, feltehetően nem jutottak elegendő adathoz az elemzés elkészítéséhez.

A The Web Index első helyezését Svédország érte el, amely több mint tíz százalékpontos különbséggel meg is előzte az Egyesült Államokat, amelyet Nagy-Britannia követ a harmadik helyen. Nincsenek meglepő eredmények a lista végén sem, amelyek között kizárólag a szegényebb afrikai és ázsiai országok találhatóak meg. Utóbbiak között az egyedüli kivétel az India és Kína között fekvő Nepál, ahol az internetet jelentősen cenzúrázza és blokkolja a kínai kormány.

A kutatás elkészítése egymillió dollárba került, amelynek költségét teljes egészében a Google fizettel. A számos szempont alapján kialakult végeredménybe többek között olyan adatok számítottak bele, mint azt, hogy egy országban hányan interneteznek, mekkora az elérhető átlagos sávszélesség, mennyire lehet használni az internetet politikai mozgósításra vagy hogy például mennyire kiterjedt az adott jogrendszer az internetes bűncselekményekkel szemben.