Félkész Office-szal érkezik a Microsoft táblagépe

Microsoft, Office 2013, Steve Ballmer
Vágólapra másolva!
Miután az Office 2013-as verziója csak a Windows 8 premierje után készül el, az operációs rendszer kompakt táblagépekre szánt verziója az irodai programcsomag béta változatával fog debütálni, a végleges verziót utólagos frissítésként kapják meg a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Erről az Office hivatalos fejleszői blogján számolt be a Microsoft. A Windows 8 különböző verziói közül egyébként csupán a Windows RT nevű kiadásnak képezi részét az Office 2013-as verziójának egy valamelyest lebutított változata.

Nem készül el időre az új Office

A Microsoft közlése szerint az elsőként megjelenő, Windows RT-t futtató táblagépekbe az Office 2013 béta verziójával szállítja majd a cég, mert a tabletek és az operációs rendszer premierjéig az irodai programcsomag végleges változata nem készül el.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az új Office-t tabletkompatibilissé tették

Különösebb hátrány azonban ennek ellenére sem éri majd a vásárlókat, mivel a Microsoft utólagos szoftverfrissítéseken keresztül idővel a végleges verzióra fogja bővíteni a tervek szerint október első heteiben megjelenő új Office-t. A végleges verziós frissítések a rendszer nyelvétől függően november és jövő január között, automatikusan töltődnek majd le az RT-s táblagépekre a teljes verziók.

Nem lesz minden Windows 8-ban irodai programcsomag

Az RT nevű operációs rendszert nem lehet majd boltban megvenni, kizárólag olyan táblagépekre előre telepítve lesz elérhető, amelyek nem a hagyományos számítógépes processzorokat, hanem ARM típusú mobillapkákat használnak - ezek működési elve ugyanis eltérő.

A Windows 8 hagyományos verzióit az Office 2013 késő premierje nem érinti, mert ezekhez külön kell megvenni az irodai programcsomagot. A Windows RT-be ugyanakkor a szoftver lebutított változata kap helyet, amelyben bár a Word, Excel, Powerpoint és OneNote alkalmazások megtalálhatók, bizonyos fejlettebb funkciók nem érhetők el. Az Office 2013 béta verziójával szerzett tapasztalatainkat itt olvashatja el, a szoftvert pedig innen lehet letölteni angol nyelű kiadásban.