Reklámok lesznek a Chrome bővítményeiben

Vágólapra másolva!
Hamarosan reklámokat is elhelyezhetnek bővítményeikben a Chrome böngészőhöz kiegészítőket fejlesztő cégek és programozók. A megoldás a felhasználók számára idegesítő lehet, a fejlesztők számára viszont jövedelemszerzési forrást biztosít.
Vágólapra másolva!

A Google a Chrome böngésző fejlesztői oldalán jelentette be azt, hogy a szoftverhez készült kiegészítőkben hamarosan lehetséges lesz reklámokat megjeleníteni. A Google AdSense nevű internetes hirdetési szolgáltatásán alapuló újítás alkalmazásával a bővítmények készítői nem csak esetleges adományokra, hanem reklámbevételekre is számíthatnak pénzbevételi forrásként - adta hírül a The Next Web technológiai hírportál.

Eddig a bővítmények használatakor nem jelent meg semmiféle hirdetés a Chrome-ban, így az új rendszer debütálása idegesítő lehet a felhasználók egy része számára. Ugyanakkor az AdSense kiterjesztése révén egyébként fizetős bővítmények válhatnak elérhetővé a böngészőhöz - reklámok megtekintéséért cserébe. Egyelőre szinte kizárólag ingyenes bővítmények érhetők el a browserhez, de a hirdetéssel bevételt termelő megoldások a fejlesztőket is aktívabb munkára sarkallhatják

A Google előírásai szerint a kiegészítők készítőinek jelezniük kell, ha bővítményük reklámokat tartalmaz, és a hirdetéseket csak úgy lehet elhelyezni, hogy az semmilyen oldal elérését ne akadályozzák, azaz például ne takarják el a híreket lekattintásukig. Nem lehet majd olyan trükkös megoldásokat sem alkalmazni, amely ráerőszakolja a felhasználókat a reklámok lekattintására vagy személyes adataik megosztására.