Már készül a mobilos vonatjegy

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonon még nem lehet vonatjegyet venni a MÁV járataira, de a vasúttársaság honlapján már mobilos egyenleggel is lehet fizetni. A nyomtatást sem igénylő mobiljegy megjelenésére még várni kell, de már folyik az erre szolgáló applikáció fejlesztése, ami várhatóan másfél éven belül készül majd el.
Vágólapra másolva!

A MÁV-START tavaly télen tette lehetővé a hazai utazók számára, hogy az interneten keresztül vásároljanak, otthon kinyomtatható vonatjegyeket. Az e-Ticket rendszerben eddig csak bankkártyával lehetett vásárolni, de szerdától lehetséges mobiltelefonos egyenleg terhére is megvenni a vonatjegyeket.

A szolgáltatás a T-Mobile, a Vodafone és a Telenor ügyfelei számára egyaránt elérhető, használatához azonban fel kell töltenie az ügyfélnek a mobilvásárlási egyenlegét, mivel a fizetés nem a havi telefonszámla terhére történik. Mobilegyenleg terhére jelenleg minimum 130 forintos, legfeljebb 7500 forintos utazás ellenértékét lehet rendezni: a módszerrel kizárólag belföldi teljes árú menetjegyeket és például InterCity-pótjegyet lehet vásárolni, jogi korlátozások miatt diák-, vagy egyéb kedvezmény igénybevétele azonban nem lehetséges. E korlátozás megszüntetése végett a mobilcégek és a vasúttársaság az illetékes minisztériumot is megkeresték, de ezzel kapcsolatban csak később várhatók fejlemények.

A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el az ügyfél által megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt otthon, illetve az ország negyven vasútállomásán a legnagyobb forgalmú és turisztikailag fontos vasútállomásokon - található internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be kell ütni, majd kinyomtatni.

Már készül a mobilos vonatjegy

A MÁV-START tájékoztatása szerint már folyamatban van a teljeskörű mobilos jegyfizetést biztosító okostelefon alkalmazás fejlesztése. Ennek segítségével akár számítógép nélkül, közvetlenül a telefonról lehet majd menetjegyet vásárolni. Ha a rendszer elkészül, a mobilos jegyeket ki sem kell majd nyomtatni, mert valószínűleg a kalauzok a telefon képernyőjén megnyitható QR-kód leolvasásával tudják majd megállapítani annak érvényességét. Mivel a fejlesztések még kezdeti stádiumban vannak, a cég nem tudott további részleteket közölni ezekről, így az sem biztos, hogy mobiltelefonos applikáció keretében, vagy egy okostelefonokra optimalizált honlapon keresztül lehet majd megvenni a mobiljegyeket.