Kamu lehet, hogy az Anonymous megtámadja az internetet

Vágólapra másolva!
Az internetes címek telefonkönyveként funkcionáló DNS-szerverek megbénításával az egész világháló leállítását ígérte be szombatra az Anonymous hackercsoport. A fenyegetés valószínűleg teljesen kamu, mert a névtelen hacktivistákhoz közeli egyik Twitter-fiókon még februárban bejelentették, hogy az internetes támadásokkal operáló szervezetnek egyáltalán nincs szándékában két vállra fektetni a globális hálózatot.
Vágólapra másolva!

Az arc nélküli hacktivista szervezet - vagy valaki annak nevében - még február közepén jelentette be egy ingyenes tárhelyre feltöltött üzenetben, hogy az amerikai online kalózkodás elleni törvényjavaslat, illetve a Wall Street-en dolgozó "önző bankárok", illetve huszonöt állítólagos tagjának letartóztatása elleni tiltakozásképpen március 31-én megbénítja az internetet.

Az "Operation Global Blackout", vagyis "globális elsötétítési hadművelet" keretében az üzenet szerint az Anonymous aktivistái az internet tizenhárom fő domainnév-szervereit (DNS) akarnák túlterhelni, így azok képtelenek lennének kiszolgálni azokat a lekérdezéseket, amelyek egy numerikus formátumú IP-címhez tartozó, könnyebben megjegyezhető internetes címre vonatkoznak.

Egy ilyen támadással azonban az internetet csak ideiglenesen lehetne megbénítani, ám valószínűleg erre sem fog sor kerülni, mert az AnonOps nevű Twitter-fiókon a hacktivista csoport egyik állítólagos tagja úgy nyilatkozott, hogy az internet leállítására vonatkozó felhívás teljesen kamu, a szervezetnek nem célja működésképtelenné tenni az internetet. Bár a szervezet anonim jellege miatt nem lehet tudni, hogy a mikroblog frissítője valóban az Anonymous tagja-e, korábban ez a fiók már publikált olyan információkat, amelyek valósnak bizonyultak. Hónapokkal ezelőtt például ismeretlenek azt híresztelték el, hogy a hacktivista csoport a Facebookot akarja megtámadni, de végül az sem valósult meg.

A ComputerWorld amerikai technológiai lap hírportáljának nyilatkozó informatikai szakértő, Kevin McAleavey szerint nem valószínű, hogy az Anonymous képes lenne teljesen megbénítani a világháló működését. Ugyanakkor McAleavey azt lehetségesnek tartja, hogy a tizenhárom fő DNS-szerver megbénításával a hackerek zavart keltsenek, de nyilatkozata szerint számos tartalék rendszer áll bevetésre készen éppen ilyen támadások esetére.