Óvatlanul bánnak pendrive-jaikkal a magyar alkalmazottak

Vágólapra másolva!
A mobil adathordozók (USB-meghajtók) biztonsági megoldásait nézve Németország az első Európában, Franciaország és Lengyelország  csak sereghajtó, s hasonló vagy kicsit rosszabb helyzetben van Magyarország a Kingston Technology felmérése, illetve tapasztalata szerint.
Vágólapra másolva!

A felmérés kimutatta, az európai szervezetek közel kétharmada már veszített bizalmas adatokat elhagyott, ellopott, nem titkosított USB-meghajtók miatt azért is, mert az alkalmazottak gyakran figyelmen kívül hagyják a mobil adathordozókkal kapcsolatos lehetséges biztonsági problémákat, s ezzel kockáztatják a bizalmas vállalati adatok biztonságát is. "A magyar piacon is egyre inkább kezdik felismeri a vállalatok, különösen a pénzintézetek a mobil adathordozókkal kapcsolatos kockázatokat, amit mutat az is, hogy évente megduplázódik az eladott titkosítható USB-eszközök száma" - mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology üzletfejlesztési menedzsere.

Magyar eset még nem került nyilvánosságra, Kaszál azonbam száz százalékig biztosra veszi, hogy hazai vállalatnak is okozott már nagy kárt elvesztett, titkosítatlan adatokat tartalmazó hordozó. A menedzser szerint mindenkinek sokat segítene, ha Angliához hasonlóan, itt is törvény kötelezné a cégeket, szervezeteket az ilyen esetek közlésére. Emellett szükség van céges adatvédelmi stratégiákra is, amelyek szabályozzák, hogy ki milyen adatokhoz férhet hozzá, és mit tehet azokkal.

Németországban rendben vannak az adatok

A menedzser hozzátette, megérti, hogy a cégek nem akarják nagydobra verni az adatok elvesztését, de a konkrét esetek segítenének másokat is abban, hogy mit tegyenek biztonságuk növelése érdekében. A Kingston felkérésére végzett felmérésben Németország végzett az élen, ahol Kaszál szerint mindig is nagy volt a precizitásra, biztonságra, a szabályok betartására való törekvés.

Az összesen több mint 3.200, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Észak-Európában, Hollandiában, Svájcban és Lengyelországban dolgozó informatikai szakember megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók 71 százaléka megerősítette, hogy a vállalatuk nem rendelkezik olyan technológiákkal, amelyekkel megakadályozható vagy gyorsan észlelhető, ha jogosulatlan személyek USB-meghajtóra töltenek le bizalmas adatokat. Ezért a vállalatok 62 százaléka már veszített el bizalmas adatokat az elmúlt két év során eltűnt USB-meghajtók miatt.

A kutatás szerint Franciaországban és Lengyelországban a legnagyobb az adatvesztsi kockázat. A két országban a válaszadók 85, illetve 83 százaléka mondta, hogy az alkalmazottak előzetes engedély beszerzése nélkül használnak USB-meghajtókat.