Vírusfigyelmeztetése miatt kritizálják a Google-t

Vágólapra másolva!
A keresőcég e hét óta figyelmezteti a gyanúsan viselkedő PC-k tulajdonosait arra, hogy számítógépük valószínűleg vírusfertőzött. Bár a Google ezzel a felhasználókat akarja óvni, it-biztonsági szakértők szerint a szolgáltatással online csalásokhoz teremt platformot.
Vágólapra másolva!

Mint arról az [origo] is beszámolt, a Google keresőjén néhány napja sárga hátteren megjelenő üzenetben figyelmezteti azokat a felhasználókat, akiknek a számítógépét a kereső és a böngésző közé ékelődő kártevő fertőzte meg. Egy linken a kártevők eltávolításához tanácsokkal is szolgál a Google.

Annak ellenére, hogy a Google egyértelműen az internetezők védelme érdekében vezette be a figyelmeztetést, szakértők szerint veszélyeket is rejt magában a megoldás. A védelmi szoftvereket fejlesztő McAfee cég szakértője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, hogy mivel a Google oldala csupán figyelmezteti a felhasználókat a veszélyre, előfordulhat, hogy épp ezért fognak megvásárolni egy valójában semmilyen védelmet nem kínálóhamis vírusirtót valamilyen honlapon.

Forrás: Google

Ráadásul maga a keresőbe ágyazott figyelmeztetés is ugyanolyan, mint amelyet előszeretettel használnak átveréseikhez a kamuvírusirtókkal operáló internetes csalók. A Gartner elemzőcég szakértője szerint az is előfordulhat, hogy a csalók valamilyen módon épp a keresőben lévő figyelmeztetést fogják manipulálni, például saját hamis vírusirtóikra mutató linkeket helyeznek el a tanácsokat tartalmazó szekcióban.