Az EU letöri a roamingdíjakat

Vágólapra másolva!
A külföldi mobilinternetezés költsége már jövőre olcsóbbá válik, ám lényegesen csak 2014-től lesz kedvezőbb az ár az Európai Bizottság szerdán bejelentett intézkedései nyomán, amelyek maximálják az adatátviteli szolgáltatásokért kiszabható tarifákat. Eddig hasonló limit csak a hívásokra és az sms-ekre létezett az Európai Unión belül. Három év múlva már magunk választhatunk roamingszolgáltatót a kedvezőbb ajánlatok között válogatva, de némi utánajárással már most is lehet viszonylag megfizethető alternatívát találni a határon túli internetezésre. A hanghívás is olcsóbb lesz, de a közeli években sem tudunk majd bagóért rácsörögni a tengerpartról az itthon maradtaknak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság július 6-án jelentette be, hogy 2016-ig maximálja azokat a roamingtarifákat, amelyeket a tagállamokban működő mobilszolgáltatók felszámíthatnak a külföldön való mobiltelefonálásért, sms-küldésért vagy mobilnetezésért. Neelie Kroes, a digitális technológiákért felelős európai biztos elmondása szerint az unió beavatkozása a gyökerénél ragadja meg a problémát, amelyet az okoz, hogy a roamingszolgáltatások terén nincs versenyhelyzet az európai piacon.

Mi az a roaming?

A magyar beszédben is meghonosodott angol kifejezés a barangolást takarja, vagyis azt az esetet, amikor egy előfizető egy külföldi országban telefonál, küld vagy fogad üzenetet, vagy internetezik otthon vásárolt előfizetésével. A külföldi használatért extra díjakat számítanak fel, például nemcsak az indított, hanem a fogadott hívásokért is fizetni kell - és ezt a gyakorlatot az EU 2014-ig biztosan nem szándékszik megszüntetni.

Amikor külföldön használjuk a telefonunkat, a helyi mobilcég rögzíti a hívások, üzenetek és az adatforgalmazás statisztikáit, és utólag számolja el a költségeket az otthoni operátorral. Csak olyan hálózatokra tudunk kapcsolódni mobiltelefonunkkal, amelynek működtetője roamingmegállapodást kötött hazai szolgáltatónkkal. Ezeket az esetek többségében úgy kötik meg a vállalatok, hogy mindkét fél ügyfelei ugyanannyiért telefonálhatnak a másik országban lévő partner hálózatában, mint a másik, de vannak kivételes esetek is, amikor az egyik ország polgárai sokkal nagyobb számban keresnek fel egy másik országot, mint fordítva. A hívások költsége az Európai Unió tagállamaiban már viszonylag mérsékelt, de azon kívüli országba utazva indulás előtt mindenképp tudakozódni kell a tarifák iránt, mert a hazai díjak sokszorosát számíthatják fel a külföldi operátorok.

Eddig csak a hívások árát maximálták, jövőre már a mobilinternetét is fogják

Az Európai Bizottság már évek óta beavatkozik a kontinens mobil telekommunikációs piacának működésébe azért, mert a szolgáltatók között kialakult gyakorlat azt eredményezte, hogy külföldön teljesen átlagos mobilhasználattal is csillagászati összegű telefonszámlákat lehetett generálni. Az Unió először a roaming hívásdíjak nagykereskedelmi árának nagyságát korlátozta néhány éve, de ezzel nem ért célt, ezért a külföldön való hívásindítás, -fogadás és az sms-küldés végfelhasználói tarifáinak árát is maximálta. Míg a hagyományos telefonos kommunikáció költsége így alacsonyabbá vált az Unión belül utazva, a mobilinternet használata továbbra is rendkívül költséges maradt.

maximális nettó tarifák (eurocentben)

jelenleg

2012 júliusától

2013 júliusától

2014 júliusától

1 MB mobilnetes forgalom külföldön

nincs

90

70

50

hívásindítás percdíja külföldről

35

32

28

24

hívásfogadás percdíja külföldön

11

11

10

10

sms-küldés díja üzenetenként külföldön

11

10

10

10



A külföldi mobilinternetes szolgáltatásokkal kapcsolatban az EU arra kötelezte az európai mobilcégeket, hogy összeghatárhoz között korlátozások aktiválásával akadályozzák meg, hogy ügyfeleik akaratlanul is tetemes összegű számlát generáljanak. Az Európai Bizottság 2009 óta a mobilinternetes szolgáltatások nagykereskedelmi árainak plafonját is meghatározta, ám az EU vizsgálatai szerint ez nem eredményezte a végfelhasználói tarifák nagymértékű csökkenését, ezért a jövő évtől a kiskereskedelmi tarifák is a fenti táblázatban foglaltak szerint alakulnak.

A maximált árak sem túl olcsók

Jelenleg a roamingszolgáltatások közül a mobilinternet termeli a legtöbb bevételt, a jövő évtől azonban az ezekért felszámított kiskereskedelmi tarifákat is maximálja az Európai Unió. Egy kéthetes külföldi nyaraláson e-mailezéshez elég egy tíz megabájtos csomag, ezért jövőre nettó 2400, 2013-ban 1800, egy év múlva pedig 1300 forintnak megfelelő összeget számlázhat ki egy uniós szolgáltató.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A némi böngészésre is alkalmas, 50 megabájtos internetcsomag ugyanilyen tarifákkal jövőre legfeljebb 12, aztán 9, majd 6 és fél ezer forintot kóstálhat. Ahhoz, hogy külföldön tartózkodva videós tartalmakat is használjon vagy mobilneten keresztül telefonáljon valaki haza, ötszáz megabájtos internetcsomagra van szükség, amelynek árai (120 ezer forint, 90 ezer forint, 65 ezer forint) még így is meglehetősen magasak maradnak.

Három év múlva szabadon választhatunk roamingszolgáltatót is

A roamingszolgáltatások esetében a mobilinternet árában mutatkozik a legnagyobb különbség az anyaországban és külföldön igénybe vett szolgáltatások között: ha külföldön csatlakozunk az internetre, akár ötvenszerese is lehet az adatforgalmazás díja az otthoni tarifának. Alapesetben egyébként a szolgáltatóknak már ötveneurós, azaz durván tizenháromezer forintnak megfelelő internetes forgalom elérésekor le kell tiltaniuk ideiglenesen az internetet, hogy a szándékolatlan felhasználás ne generálhasson ennél tetemesebb számlát. Az előfizetők saját kérésükre ezt a limitet kikapcsoltathatják.

A helyzet orvoslása érdekében az Európai Bizottság a jövő év júliusától arra kötelezi a mobilcégeket, hogy hálózataikon más tagállomokban székelő operátorok vagy akár saját hálózattal nem rendelkező virtuális szolgáltatók számára is tegyék lehetővé szolgáltatások nyújtását, méghozzá a bizottság által megállapított nagykereskedelmi áron. Ezzel a lehetőséggel a helyi szolgáltatók saját ügyfeleik számára a jelenleginél kedvezőbb áron nyújthatnak majd mobilinternetet külföldi partnereik hálózatán, és az EU szerint ez jelentősen fokozza a versenyhelyzetet az operátorok között.

Egy másik, 2014 júliusától életbe lépő rendelkezés révén az anyaországi mobilszolgáltatójuktól függetlenül választhatnak majd operátort a roamingszolgáltatásokra az előfizetők - például egy otthon T-Mobile-os ügyfél a külföldi Vodafone-nal is leszerződhet nyaralása alatti telefon- és internetszolgáltatásokra úgy, hogy eredeti hívószámán elérhető marad. Jelenleg az operátorok maguk kötnek egymás között - többnyire cégcsoporton belüli - partnerségeket, ezekre az ügyfeleknek nincs befolyásuk. Az Európai Bizottság tájékoztatója szerint a rivális cégek szolgáltatásaira is a helyi operátoroknál lehet majd előfizetni, az Unió szerint pedig olyan élénk lesz a verseny, hogy az alternatív roamingszolgáltatók hirdetéseivel hazájukban is gyakran találkozni fognak az előfizetők.

Forrás: AFP/John MacDougall
Forrás: AFP/John MacDougall

Így úszhatja meg a legkevesebből most a külföldi netezést

A hazai szolgáltatók mindegyike kínál valamilyen roaming mobilinternet-csomagot, amelyek közül a legjobban kalkulálni az egy napra vagy egy hétre előfizethető konstrukciókkal lehet. A Vodafone-nál a napijegy bizonyos országokban 690 forint, másokban 1390 forintba kerül, és 10 megabájt forgalmat tartalmaz (ez e-mailezésre, chatelésre elegendő), és a környező államok közül a nem EU-tag Horvátországban és más régiókban is igénybe lehet venni, a túlhasználatért megabájtonként 614 forintot számítanak fel. Egy másik, kizárólag egyéves hűséggel rendelhető csomag napi 50 megabájt adatforgalmat tartalmaz 1690 forintos havidíjért.

A Telenornál egyhavi tíz megabájt adatforgalmat kínáló roaming mobilnet díjcsomagot kínálnak 3120 forintért, ennek túlhasználati díja megabájtonként 590, illetve 2500 forint attól függően, hogy melyik országban használják a szolgáltatást.

A T-Mobile-nál napi és heti díjcsomagokra lehet előfizetni: a tíz megabájtos napi internetért 690 forintot számolnak fel, az egy napra szóló, ötvenmegabájtos változat 1990 forintba kerül, az egy hétre 250 megabájtnyi böngészést biztosító csomag ára pedig 10 590 forint. Túlforgalmazni egyik esetben sem lehet, csak a sebességet korlátozzák 32 kilobites másodpercenkénti sebességre, amellyel legfeljebb chatelni lehet némi kompromisszum árán.

Lassan csökken a külföldről hazatelefonálás ára

Az EU-n kívüli országokban a fentiek sokszorosát is elkérhetik a mobilinternet használatáért, egy amerikai szolgáltatónál például egyetlen megabájtnyi adatforgalmazásért négyezer forintot kell majd fizetni itthon, míg egy másiknál csupán ezerötszáz forintot kóstál ugyanez. Az Unión kívül ugyanis semmilyen előírások nem kötik a mobilszolgáltatókat, az egymástól távol eső országokban működő cégeket ráadásul semmi sem motiválja a helyzet megváltoztatásában, így nem is lehet számítani erre.

Hiába alkalmaz tarifalimitet az Európai Unió már évek óta a hívásszolgáltatásokra, az átlagos magyar mobilozó a tengerpartról hazatelefonálva biztosan bőszen figyeli majd a karóráját, és igyekszik rövidre fogni a mondandóját. Jelenleg több mint száztíz forint a hívások bruttó percdíja, ráadásul a fogadásért is 36 forintnak megfelelő összeget kérnek el. Ezek a tarifák a három év múlva tervezett uniós árplafon alkalmazása után is csak 80 és 33 forintra csökkennek majd, robbanásszerű árcsökkenésre tehát nem lehet számítani.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.