Korábbi profitjuk töredékét zsebelik be a spammerek

Vágólapra másolva!
A hálózati berendezéseket gyártó Cisco cég tanulmánya szerint ma már korántsem olyan jövedelmező üzlet kéretlen reklámokat küldeni az interneten mint néhány éve.
Vágólapra másolva!

A Cisco tanulmányából az is kiderül, hogy ma már a különböző célokra, például jelszavak, bankkártya-adatok ellopására szolgáltó számítógépes kártevők, online támadások végrehajtása sem olyan jövedelmező tevékenység, mint korábban. A vállalat biztonsági szakértője, Pat Peterson szerint tavaly érte el fordulópontját a világháló sötét része, az illegális tevékenységből szerezhető jövedelem várhatóan tovább esik majd.

A vállalat tanulmányának megállapításai szerint az idén a tömeges támadásokat végrehajtó csoportok idén300 millió dollár, vagyis mintegy 54 milliárd forintnak megfelelő profitot zsebelnek be. Bár ez is tekintélyes össze, egy-két éve még ennél nagyságrenddel nagyobb, egymilliárd dolláros haszonra tudtak szert tenni az online bűnözők

Peterson szerint részben a hatóságok hatékony fellépésének köszönhető a kiberbűnözés visszaszorulása, másrészt számos, kártevők és spamek terjesztésére használt hálózatot, botnetet sikerült felszámolni. Ennek hatására az internetes levélszemét mértéke is csökkent világszerte: a korábbi 300 milliárd darab spamhez képest az utóbbi hónapokban már csak 40 milliárd kéretlen levél landol az internetezők postafiókjaiban naponta, mivel egyre nehezebb spammerként érvényesülni.