Vágólapra másolva!
Játékra és munkára is alkalmas notebookok születhetnek az Nvidia Optimus rendszerének köszönhetően. A chipgyártó egy erős és egy takarékos videokártyát is beépít a gépekbe, amelyek között a szoftver egy szempillantásnyi idő alatt magától tud váltani.
Vágólapra másolva!

A notebook vásárlás a kompromisszumokról szól. Az erős, de energiaéhes grafikus chipekkel szerelt gépek akkumulátora hamar lemerül. A hosszú üzemidőre tervezett laptopoknak az alaplapra integrált, alapszintű képességekkel bíró grafikus rendszerének viszont a játékok, nagy felbontású filmek, és a Flash-videók okozhatnak problémákat.

Manapság a problémára adott legjobb válasz a két grafikus alrendszerrel felszerelt laptop, amelyben a felhasználó kapcsolhat át az energiatakarékos és az erős grafika között. Ez az átkapcsolás történhet a géptesten elhelyezett gombbal vagy szoftveresen - és mindkét esetben néhány másodpercre elsötétülő képernyővel jár a váltás. A kézivezérlés szükségessége és a megakadó munka kényelmetlensége lehetett a fő oka, hogy az ilyen rendszerrel felszerelt laptopokon a felhasználók mindössze egy százaléka használta ki az átkapcsolás lehetőségét.

Az Nvidia erre a problémára dolgozta ki az Optimusnak nevezett technológiáját, amely a jelek szerint remekül működik, és már itthon is piacra kerültek az első ilyen rendszerrel felszerelt számítógépek.

Csak harmadjára sikerült

Az Optimus az Nvidia harmadik kísérlete az átkapcsolható, több videokártyás rendszerek létrehozására. A korábbi megoldásokkal szemben itt az átkapcsolás automatikus, és nincs semmilyen látható jele - egyszerűen csak azt tapasztaljuk, hogy gépünk a grafikai-igényes feladatokkal is boldogul.

Az Optimus-os laptopokon már nincs a készülék házán fizikai kapcsoló, amivel az egyik vagy a másik grafikus kártyát el lehet indítani. A gépet nem kell leállítani ahhoz, hogy átváltsunk az erősebb grafikára, sőt a felhasználót sem kell kiléptetni a cseréhez. A kijelző sem sötétül el váltáskor, nem kell másodperceket várni, hogy rendelkezésünkre álljon az erősebb hardver.

Titokban dolgozik, mint a kémek

Az Optimus működése egyáltalán nem látványos, hiszen a rendszer szinte teljesen kiveszi a kezünkből az irányítást. Ha az Optimus úgy érzi, hogy a gépnek plusz teljesítményre van szüksége, automatikusan bekapcsolja az Nvidia kártyát.

Forrás: [origo]
Teljesen kikapcsolható az energiaéhes grafikus mag

Amikor az utolsó programot is bezártuk, ami igénybe vette az erősebb GPU-t (Graphic Processing Unit, azaz grafikai chip), az teljesen leáll. Ilyenkor nem eszi az akkumulátort, nem folyik át rajta áram, semmit sem csinál. Az Optimus rendszer bemutatóján ezt az Nvidia azzal demonstrálta, hogy a kikapcsolt kártyát kihúzták a számítógépből, ami gond nélkül ment tovább.

Ismeri a programokat

Az Nvidia által fejlesztett átkapcsoló rendszer előre definiált szoftverprofilok alapján dönti el, hogy be kell-e kapcsolni az erősebb grafikus magot. Az alap profilcsomagot a felhasználó az Optimus szoftverrel kapja, de maga is megadhat újabb programokat, amiket az Nvidia kártya bekapcsolásával szeretne futtatni.

A grafikus kártya meghajtóprogramjának frissítése eddig is a gamerek egyik fő elfoglaltsága volt. Az új játékokon rendszerint sokat javított, ha a legfrissebb driverrel próbálták őket használni. Az Optimus szerencsére nem rak új terheket a játékosok vállára: a profilokat magától, a felhasználó megkérdezése nélkül frissíti a rendszer.

Forrás: [origo]
Kézzel is lehet szerkeszteni a 3D-gyorsítót használó programok listáját

Az Nvidia először márciusban adott ki új profilokat az Optimushoz, ami nem csak már elérhető játékokat tartalmazott, hanem megjelenés előtt álló programok is kerültek bele. Az sem okoz problémát, ha egy szoftver kiadásának pillanatában még nincsen kész a profil, a nagy grafikus teljesítményt igénylő programokat többnyire magától is megkísérli felismerni az Nvidia programja.

Kényelmetlenné csupán akkor válik az Optimus használata, amikor profil sincs, nem tűnik fel a rendszernek, hogy segítségre lenne szükség, a manuális beállítások pedig nem esnek kézre. A digitális játékboltból (például Steam, Impulse) vásárolt szoftverek esetében például a Programok könyvtárban kell keresgélni a futtatható állományt, hogy hozzáadjuk az Nvidia kártyával futtatandó szoftverek listájához. Ilyenkor jöhet jól, hogy a Windows jobb egérgombra felbukkanó menüjében megjelenik a "Futtatás grafikus processzorral" parancs - ezzel indítva a programokat kényszerítjük a rendszert az Nvidia chip használatára.

Gyorsabb a saját árnyékánál

Az előző generációs átkapcsolható videokártyákra jellemző néhány másodperces szünet és a kapcsolás közben elfeketedő kijelző eltűnt az Optimus-szal. A váltás 200 ezredmásodperc alatt megy végbe. Ez a szempillantásnál (3-400 milliszekundum) is rövidebb idő, amit ugyan képesek vagyunk észlelni, de még nem tartjuk zavarónak.

Forrás: [origo]
Az Optimust a Samsung Q330 notebookon próbáltuk ki

A mindennapokban az Optimus olyan, mintha ott se lenne a gépben. Amikor játékot indítunk el, videóvágó programot töltünk be, akkor a gép valamivel többet fogyasztva képes kiszolgálni az igényeinket. Ha csak szöveget szerkesztünk, vagy böngészünk, akkor pedig az akku jóval tovább bírja, mint egy önálló videokártyával felszerelt notebookban tenné.

Az Nvidia kapcsolható videokártyás technológiája felnőtt. Már nem csak egy sorozatgyártásba került technológiai demó, hanem érett, használható megoldás. A rendszer nem ró terheket a felhasználóra, nem kell azon gondolkodnia, hogy szüksége van-e plusz teljesítményre, mert a gép automatikusan átáll az erősebb hardverre, ha kell. A szoftver nem igényel karbantartást, a működéséhez szükséges szoftverprofilokat magától tölti le. Eléggé kiforrott ahhoz, hogy akár a tapasztalatlan felhasználók kezébe adják.

Egyedül a felhasznált önálló grafikus magok és az integrált kártyák képességei határolják be az Optimus megoldást. Az újabb generációs Intel chipek gond nélkül lejátsszák már a 1080p-s HD-felbontású filmeket is, aki tehát csak ilyesmire használná a gépet, felesleges az Optimust keresnie a boltban. Aki viszont munka után játszana is egy keveset, aki szeretne videót vágni, annak az új technológia megváltás lehet. Az Nvidia ötletében a laptopgyártók is láttak fantáziát, mostanra számos Optimus-os laptop közül lehet válogatni. Új gép vásárlásakor már nem kérdés, hogy gyors és erős legyen-e a masina vagy takarékos, egyszerre lehet teljesíteni mindkét kritériumot.