Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új módszerrel keresik a világ legjobb focistáját a vébén

Vágólapra másolva!
A legutóbbi Európa-bajnokságon már bizonyított a chicagói egyetem egyik professzorának módszere, ami semmi mást nem vesz figyelembe, csak az átadások és a kapura lövések variációinak számát.
Vágólapra másolva!

Luis Amaral és a chicagói Northwestern Universityn dolgozó kollégái egy gráfot rajzolnak fel a focicsapatokról saját számítógépes algoritmusuk segítségével - írja a CNet. A gráfban a csomópontok jelentik az egyes játékosokat, az őket összekötő élek pedig az átadásokat. Az Amaral által kidolgozott módszer nem veszi figyelembe az olyan egyéni mutatókat, mint a büntetések, vagy elhibázott kapura lövések száma.

Csak a labda útja számít

A professzor szerint egy csapat győzelmi esélyét és a játékosok képességeit a passzok variációs lehetőségei mutatják leginkább. "Megnéztük, hogyan közlekedhet a labda a pályán és hogyan juthat el egy kapura lövésig" - magyarázza a professzor, aki egyébként vegyészmérnöki és biológusi végzettséggel rendelkezik. "Minél többféleképpen képes egy csapat továbbítani a labdát a pályán, és eljuttatni a kapuig, annál jobban játszottak, és minél többször halad át egy bizonyos játékoson a kapura lövéshez vezető útján, annál jobb a játékos."

A chicagói kutatók a játékosok pályán való alapfelállását alapul véve rajzolják fel a gráfokat. Az átlagos játékost 0 ponttal értékelik, a jobbak pozitív, a rosszabbak negatív pontszámot kapnak a rendszerben. Minél több átadásban vesz részt valaki, vagyis minél többször ad, vagy kap labdát, annál több pontot szerez, és a sikeres kapura lövések, vagyis gólok számát is figyelembe veszi a rendszer. A számítógépes algoritmus a legutóbbi, 2008-as Európa-bajnokságon az aranyérmes Spanyolországot hozta ki a legjobbnak, a legjobb játékosoknak pedig Hernandezt (3 pont) ítélte, aki több statisztika alapján is a legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta, és Ramost (2,1 pont), akit a bajnokság legjobbjának hoztak ki a hagyományos módszerek.

Futballtörténeti elemzésre is jó lenne

A világbajnokság legjobbjának a június 16-ig lejátszott meccsek alapján az argentin Lionel Messit hozta ki a szoftver, akit egyébként is a világ egyik legjobb játékosának tartanak. A kutatók a bajnokság alatt folyamatosan követik a csapatok teljesítményét és frissítik a statisztikáikat, sőt, a módszert arra is fel lehet használni, hogy visszamenőleg elemezzék a valaha is rögzített mérkőzéseket.

Így Amaral és kollégái szerint el lehet végre dönteni azt a vitát, hogy vajon Pelé vagy Maradona volt-e minden idők legjobb játékosa. A chicagói professzor szerint a szoftver már csak azért is megbízható, mert a rajongók visszaemlékezései egész biztosan torzítanak egy-egy világklasszis játékossal kapcsolatban, az algoritmust viszont nem befolyásolják az érzelmek.

A kutatók szerint a szoftvert nem csak a sportban, hanem bármilyen csapatjátékra épülő folyamatban fel lehetne használni az egyéni hatékonyság mérésére is, így akár a nagyvállalatok alkalmazottait is meg lehetne vizsgálni ilyen módszerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről