A német igazságügyi miniszter támadja az Apple-t

Vágólapra másolva!
A német igaszságügyi tárca vezetője szerint az Apple-nek egyértelműen tisztáznia kell azt, hogy a számítógépein használatos szoftverek milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról, és ezt mi célból teszik.
Vágólapra másolva!

Erről Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott. A miniszterasszony úgy véli, a GPS-szel is felszerelt iPhone-ok és más Apple-termékek használóinak tudniuk kell, milyen adatokat gyűjtenek róluk. A szaktárca vezetője szerint az Apple megváltoztatta a helyfüggő szolgáltatásokkal kapcsolatos adatkezelési irányelveit: ennek eredményeként a cég a felhasználóinak tartózkodási adatairól adatokat gyűjthet. Bár elvileg a folyamat névtelenül, a felhasználó egyedi azonosítására zajlik, a német igazságügyi miniszter meg akar bizonyosodni arról, hogy az amerikai cég nem készít az adatok birtokában felhasználói profilokat vásárlóiról.

Leutheusser-Schnarrenberger azt szeretné, ha az amerikai számítógépgyártó megnyitná adatbázisait a német adatvédelmi hatóság szakértői előtt, hogy egyértelműen bebizonyosodjon, milyen információkat gyűjt, és azokat mennyi ideig tárolja.

A szakminiszter egyébként korábban a Facebookot is kritikával illette azért, mert a közösségi oldal alapbeállítás szerinti adatkezelési paraméterei meglehetősen lazák. Nemrég egy németországi vizsgálat során derült fény arra is, hogy a Google Street View szolgáltatásinak panorámaképeit készítő autók a közelükben elérhető nyílt wifihálózatok paramétereit is begyűjtik.