A windowsos mobilokon is lesz Flash

Vágólapra másolva!
Az Adobe hivatalosan is bejelentette, hogy több más mobilplatform után a legújabb Windows Mobile-ra is elkészíti a böngészőbe épülő Flash-lejátszót.
Vágólapra másolva!

A héten az Adobe egyik termékmenedzsere a blogján erősítette meg, hogy igaz a híresztelés, miszerint a Windows Phone Series 7-re átkeresztelt Windows Mobile 7 böngészőjében lesz Flash-lejátszó. A leggyakoribb interaktív médiafelület idővel szinte az összes fontos mobil operációs rendszeren meg fog jelenni, hiszen azt már eddig is tudni lehetett, hogy a Symbian, BlackBerry, Android Maemo és MeeGo rajta van a listán.

Az egyetlen kivétel az iPhone OS, amely ugyan jelentős részét teszi ki az okostelefon-rendszerek piacának, azonban Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója hajthatatlannak látszik ez ügyben: szerinte a Flash kiforratlan, és rosszul kezeli az erőforrásokat. Jobs annak ellenére is elutasítja az Adobe-val való együttműködést, hogy a hamarosan megjelnő iPadet is a Flash hiánya miatt éri a legtöbb kritika.

Korábban úgy tűnt, hogy a Microsoft a Windows Phone 7-en kizárólag saját platformjára, a Silverlightra helyezi a hangsúlyt. Ez utóbbi előnye, hogy a fejlesztők által már jól ismert Microsoft .NET nyelveken könnyedén készíthetők rá alkalmazások, azonban még korántsem olyan elterjedt, mint a Flash. Hogy a jövőben melyik platform lesz sikeresebb, azt ma még nem lehet tudni, de arra is megvan az esély, hogy HTML5 és a CSS3 szabvány később kiszorítja mindkettőjüket.

A Microsoftra rá is fér az erősítés a mobilos platformon, a Windows Mobile piaci részesedése októbertől januárig még tovább zsugorodott a ComScore legfrissebb adatai szerint. Az USA-ban már csak az okostelefonok 15,7 százaléka működik ezzel az operációs rendszerrel a korábbi 19,7 helyett, miközben a Google Android platformja továbbra is masszívan erősödik, és 2,8 százalékról 7,1 százalékra növelte a részesedését ugyenbben az időszakban.