Mától itthon is navigálhatunk iPhone-nal: itt az iGO

Vágólapra másolva!
Megjelent az Apple App Store-jában a Nav N Go népszerű navigációs szoftvere, az iGO My way 2009, s ezzel megérkezett az iPhone-ra az első, Magyarországon is használható autós navigáció.
Vágólapra másolva!

Az iGO almás változata három kiadásban kapható, az Észak-Amerikát, Nyugat-Európát, illetve teljes Európát lefedő verziók rendre 63, 70 és 90 eurós áron szerezhetőek be. A nyugat-európai változatról a Nav N Go a Twitteren tette közzé a lefedett országok autós jeleit: AD, AT, BE, DK, FR, FI, DE, GI, IE, IT, LI, LU, MC, NL, NO, PT, SM, ES, SE, CH, UK, VA. A listából egyedül Málta maradt ki - minden bizonnyal véletlenül. A teljes Európára felkészített, húsz euróval drágább változat a fenti országokon túl a követketkező kelet- és közép-európai államok térképét is tartalmazza: BA, BG, HR, CZ, CY, EE, LV, LT, GR, HU, PL, RO, SK, SI, TR, UA, RS, ME. Ez a lista is szűkebb a cég weboldalán található lefedettségi listánál, minden bizonnyal ez az eltérés is csak a Twitteren megszokott lazább kommunikációnak köszönhető. A hazánkban navigálni kívánó iPhone 3G és 3GS tulajdonosok ezek szerint a legdrágább változatot kell megvásárolják. Az árban benne foglaltatik egy öröklicensz a szoftverhez és a negyedéves térképfrissítésekhez való ingyenes hozzáférés 2010 decemberéig.

A program tartalmazza a térképeket is, azaz nem menet közben, az internetről kell letölteni az aktuális térképszelvényeket, így nincs adatforgalom tájékozódás közben, bárhol is legyünk Európában. Ennek az az ára, hogy az App Store-ban megszokott néhányszor tíz megabájtos letöltési méret helyett a hazánk térképét is tartalmazó verzió 1,4 gigabájtot foglal le a telefon tárkapacitásából. Az utcaszintű lefedettség Nyugat-Európa összes nagyobb országában és régiónk államai közül Csehországban, Görögországban, Litvániában és hazánkban teljeskörű, míg a házszámra pontos (azaz megadott cím esetén a kapuig navigálni képes) térképek Nyugat-Európa legtöbb országában és régiónkban egyedül Magyarországon érhetőek el, ezzel szemben például Olaszország térképén csak 88, Portugáliáén pedig 70%-os az ilyen mértékű pontosság.

A térképek a POI-kat, azaz a fontos térképi pontok (Point of Interest) adatbázisát is tartalmazzák, ezek úgyszintén negyedévente frissülnek. Magyarországon közel 50 000 POI-hoz terveztethetünk útvonalat a szoftverrel. Az iPhone-os iGo képes a navigációs rendszereknél legújabban megismert funkciókra (újratervezés, hangos navigáció, többféle módon optimalizált útvonal, sávválasztási előrejelzés és 3D-s tájékozódási pontok), a felhasználói felületet pedig nem az iPhone saját kezelői elemeire építették, hanem a vezetés közbeni kezelés nehézségeire is figyelő, nagy gombokkal és több lépésből álló funkciókkal operáló saját megoldást választották a fejlesztők.