Börtön fenyegeti a szamaras bloggereket

Vágólapra másolva!
Két azerbajdzsáni bloggert akár öt év börtönnel is büntethetnek a helyi hatóságok csupán azért, mert egy olyan saját készítésű vicces videót töltöttek fel a YouTube-ra, amelyen egy társuk szamárjelmezbe öltözve ál-sajtótájékoztatót tart.
Vágólapra másolva!

Adnan Hádzsizádét és Emin Millit a paródiának szánt videó publikálását követően nem sokkal huliganizmus vádjával őrizetbe vették a helyi hatóságok egy étteremben. Ügyvédeik szerint a letartóztatás egyértelműen politikai célzatú, míg a rendőrség szerint egyszerű bűnügyi nyomozást folytatnak, amely az étteremben kialakult verekedéssel kapcsolatos.

A két férfi a felvételen egy olyan ál-sajtótájékoztatót tart, amelyenek egy szamárjelmezes illető nyilatkozik arról, hogy milyen elégedett azzal, ahogy az azerbajdzsáni kormány viszonyul a csacsikhoz. A vicces felvétel készítői a kormányzat által rendezett hírkonferenciáknak adtak volna egy fricskát, ezek ugyanis bírálóik szerint csupán nagyon ritkán töltenek be a látszaton túl bármi érdemleges feladatot.


E videó miatt tartóztathatták le a bloggereket

A Riporterek Határok Nélkül jogvédő szervezet képviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott, Azerbajdzsánban gyakorlatilag nem létezik sajtószabadság, és ezen a téren az ex-szovjet államban igen rossz a helyzet. Elsa Vidal szerint a két blogger büntetésének nincs jogalapja, minden vádat ejteni kellene velük szemben, és szabadon kellene bocsátani őket. Az eset kapcsán az ENSZ emberi jogi bizottsága is aggodalmát fejezte ki, a szervezet szerint a szólásszabadságot nagyon komolyan korlátozzák az országban.

A bloggerek ügyvédei szerint védenceik senkit sem bántottak, a kormányzat pedig meghurcolásukkal többet árt saját magának, mintha nem foglalkozott volna velük. Letartóztatásuk óta ugyanis sokkal többen tekintették meg a videót, mint ahányan a felhajtás nélkül kíváncsiak lettek volna arra.