Vágólapra másolva!
Kamionszimulátor, csak meleg ruhában túlélhető misztikus horror-fps, és amerikai légicsaták mellett ezen a héten egy tetszetős, ingyenes videoszerkesztő alkalmazást ajánlunk letöltésre. Egy másik segédprogram azt segít eldönteni, mit érdemes letörölni, hogy legyen hely a winchesteren, és ráakadtunk egy olyan csomagra is, amelyik a legnépszerűbb segédprogramok friss verzióit tartalmazza egyben, kényelmes letöltést biztosítva.
Vágólapra másolva!

EURO TRUCK SIMULATOR

Forrás: [origo]
A játék egy órán át használható demójának letöltése (120 megabájt)

Új változat érkezett az ismert kamionszimulátorból, melynek letölthető demója funkcióit tekintve nem tartalmaz korlátozást, viszont csak egy órán át használható. Bár a játékbeli útvonalak térképe sajnos kelet felé az osztrák-magyar határnál véget ér, az áruszállító járművek iránt érdeklődők számára így is kellemes perceket szerezhet. A játék a kamionszalonban veszi kezdetét, az itt megvásárolt járművel pedig rögtön munkát is vállalhat a kezdő sofőr, akit a program az irányítás rejtelmeibe is lépésről lépésre vezet be. Egyedül az optimalizálás hiányoltuk belőle, a programozók ilyen szintű grafikából sokkal folyékonyabb játékmenetet is kihozhattak volna.

CRYOTASIS: SLEEP OF REASON

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (1 gigabájt)

Az orosz fejlesztésű Cryotasis: Sleep of Reason egy saját szemszögből játszható túlélő-horror játék akcióelemekkel. Tetszetős grafikája van, bár a gépigény ennek megfelelően nem a legalacsonyabb (ráadásul megdöbbentő módon nem is optimalizálták a ma elterjedt többmagos processzorokra), viszont a fizikai szimuláció (a víz hullámzása, robbanások, esések) élethűségéről a Physx nevű ismert technológia gondoskodik (ha a demó ezt hiányolna indításakor, az Nvidia oldaláról lehet letölteni a szükséges telepítőcsomagot hozzá). Az 1968-ban játszódó program a játékost az északi sarkra kalauzolja el, ahol a főszereplő hajótörést szenved egy jégtörő hajóval. A Cryotasis komoly újítása, hogy a lövöldözés mellett a játékosnak hőháztartásának rendbentartására is figyelnie kell, azaz nem rohangálhat egy szál kabátban a hófúvásban túl hosszú ideig, mert elfogy az energiája. A misztikumról pedig a Mental Echo nevű lehetőség gondoskodik: ennek segítségével a főhős mások emlékeibe, gondolataiba férkőzhet be, vagy akár az időt is manipulálhatja.

BATTLESTATIONS PACIFIC


A játék demójának letöltése (1,3 gigabájt)

Az EIDOS játékstúdió magyar részlegének munkája ez a harci játék, amelynek története a Pearl Harbor ellen végrehajtott 1941-es csapás, illetve az 1945-ös okinavai csata bekövetkezte között zajlik a csendes-óceáni frontokon. Míg a program teljes verziójában a játékosok egyaránt harcba szállhatnak majd az amerikaiak vagy a japánok oldalán, addig a demóban csak az előbbiek oldalán kapcsolódhatnak be az ütközetekbe: először egy hadihajó légvédelmi ütegeit irányítva, később pedig egy bombázóval a levegőbe emelkedve. A két egyszemélyes misszió mellett a demó néhány multiplayer pályát is tartalmaz.

Ingyenjáték-ajánlót is tartalmazó heti videojátékos körképünket ezen a linken olvashatja el.


PINNACLE VIDEOSPIN 2.0

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése a Pinnacle oldaláról (magyar nyelvű, 170 megabájt, regisztrációt igényel)

Leginkább a Windowsba épített Windows Movie Maker riválisának tekinthető a Pinnacle cég ingyenes videoszerkesztő programja. Az alkalmazás nagyjából ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a Windowsba épített társa, de új nyitófeliratokat, animációkat és attól eltérő átmeneteket és effekteket kínál, ezért érdemes lehet kipróbálni ennek ellenére is. Bár a program ingyenes, már telepítésekor figyelmeztet, hogy az általa használt videókódoló csak 15 napos próbaverziót kínál, s csak ennek birtokában lehet a kész filmeket DivX vagy MPEG-2, MPEG-4 formátumba elmenteni vele - esetleg más, ingyenes kodekek alkalmazásával lehet megspórolni a 15 dollárért, vagyis mintegy háromezer forintért kínált kódolócsomag megvásárlását. A Movie Makerrel szemben a program előnye, hogy közvetlenül fel lehet tölteni a kész felvételt belőle például a YouTube-ra, ráadásul ugyancsak magyar nyelvű a menürendszere. A használatával kapcsolatban felmerülő kérdéseknek a Pinnacle oldalán lévő angol nyelvű GYIK oldalon lehet utánanézni.

SPACE SNIFFER

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (872 kilobájt)

Már megint tele a winchester? Vajon mi a fene foglalja a legtöbb helyet rajta? Ezt segít megtalálni ez az egyszerű, kicsi, de nagyon ötletes segédprogram. A Space Sniffer indítását követően végigpásztázza a kiválasztott meghajtót, és a fent látható vizuális formában prezentálja, hogy melyik állományok foglalják a legtöbb helyet a háttértáron. Segítségével könnyen ki lehet választani, melyik fájlt töröljük le, hogy újra legyen szabad hely a winchesteren vagy a pendrive-on.

SMART INSTALLER PACK

Forrás: [origo]

A szoftvergyűjtemény letöltése (270 megabájt)

Mindenkinek megvannak a bevált szoftverei, amiket feltelepít egy új PC-re, mi is minden évben összegyűjtjük kedvenceinket. Persze ez időigényes művelet, hiszen mindig egyenként le kell töltögetni a programok legfrissebb verzióit. Ezt a műveletet próbálják leegyszerűsíteni a Smart Installer Pack készítői, a 270 megabájtos pakkba gyanis minden fontos, ismert segédprogram aktuális verzióját összegyűjtik. Avira Antivirus, BitTorrent, Flash, Google Föld, Firefox, Java, OpenOffice, Skype, Thunderbird Winamp - néhány szoftver a teljes listáról. Bár ez utóbbi korántsem teljes, a csomagban mi is ráakadtunk jó pár általunk használt ingyenes alkalmazásra. Az egyetlen hátrány, hogy sok esetben nem a magyar nyelvű verzió találató a Smart Installer Packben, és a programokat ugyanúgy egyesével, manuálisan kell telepíteni, ahogy egyébként is szoktuk - azért így is lehet vele időt spórolni.