Vége a Firefox 2-nek

Vágólapra másolva!
Megjelent a Firefox 2-es verziójából az utolsó frissítés, több fejlesztés nem lesz. Tessék használni a Firefox 3-at.
Vágólapra másolva!

A Mozilla a Firefox webböngészőhöz összesen nyolc biztonsági frissítést tett közzé, amelyek közül három kapott kritikus veszélyességi besorolást. A legnagyobb kockázatot rejtő biztonsági rések közül kettő XSS (cross-site scripting) támadásokhoz járulhat hozzá, míg a harmadik legveszélyesebb sérülékenység a böngésző motorjában található. Ennek kihasználásával a támadók kártékony kódokat futtathatnak le az érintett rendszereken, illetve olyan műveleteket hajthatnak végre, amelyek a böngésző összeomlásához vezethetnek.

A Mozilla az eddigi 3.0.4-es verziót a 3.0.5-ös kiadással váltotta le. Azonban nemcsak a Firefox 3-hoz jelentek meg hibajavítások, hanem a Firefox 2.0 is gyarapodott frissítésekkel, amelyek a 2.0.0.19-es verzióban kaptak helyet. A 2.0.0.19-es változat azért is különösen érdekes, mert a Mozilla tervei szerint a Firefox 2 esetében ez az utolsó kiadás, ezért a fejlesztők a Firefox 3-ra való áttérést javasolják.

A Firefox 2.0.0.19 kapcsán mindenképpen meg kell említeni, hogy ez ugyan tartalmaz új biztonsági hibajavításokat, azonban kikerült belőle az adathalászati célokat szolgáló weboldalak kiszűrésére alkalmas komponens. Mindez azért történt, mert a Firefox 2.0 egy olyan Google technológiákra épülő protokollt használt e védelmi szolgáltatása esetében, amelyet a Google már nem kíván tovább támogatni. Mivel a Firefox 2 megkapta az utolsó, tervezett frissítését, ezért a Mozilla most tudta kivenni ezt a biztonsági szolgáltatást a webböngészőjéből. A Firefox 3 adathalász szűrője természetesen továbbra is rendelkezésre áll, sőt folyamatosan fejlődik.

(ComputerWorld.hu)