A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Nagyon erős kínálattal jelentkezik hétvégi letöltésajánlónk: megtalálhatja benne a Call of Duty ötödik, a Tomb Raider nyolcadik részeinek kipróbálható verzióit, egy másik programban sört csapolhat az Oktoberfesten, de megtalálhatja a Windows egyre komolyabb ingyenes alternatívájának számító Ubuntu Linux legfrissebb változatát, egy még okosabb Picasa képkezelőt, továbbá egy programot, ami mindenből megkeresi és letölti a legújabb verziót, a lista utolsó szereplőjével pedig mp3 zenéinek hangerejét hozhatja egy szintbe minőségromlás nélkül.
Vágólapra másolva!

CALL OF DUTY: WORLD AT WAR

Forrás: [origo]

A játék multiplayer béta verziójának letöltése (az indításhoz szükséges regisztrációt itt lehet elvégezni)

Letölthető a népszerű háborús FPS-játék ötödik részének multiplayer béta verziója, melynek futtatásához a fenti linken kell beregisztrálnia magát az érdeklődőknek a fejlesztők honlapján. Ez a verzió kizáróag internetes többjátékos módban használható, ahol az ellenfeleket más felhasználók irányítják. Ahogy az már megszokott, a grafika gyönyörű, az irányítás a szokásos egér + W, A, S, D-kombinációval történik. A teljes verzió november közepén jelenik meg, melyben japán, amerikai, szovjet katonák bőrébe bújhat majd a játékos.

TOMB RAIDER UNDERWORLD

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Formás hátsó, óriási keblek jellemzik az egyik legismertebb videojáték-hősnőt, Lara Croftot, aki most a nyolcadik epizódban tér vissza, játszani pedig természetesen nem csak szexi öltözete miatt érdemes vele. A letölthető demóban a szokott módon hátsó nézetből látható főhősnővel thaiföldi pályán akciózhat a játékos. A grafika a Call of Duty-hoz hasonlóan pompás, bár az extra látványhoz komoly konfigurációra is van szükség: cserébe viszont a dzsungelben megmaradnak a lábnyomok, illetve a likvidált ellenfelek sem tűnnek el maguktól a semmibe - ami a tájékozódásban is segítséget nyújt.

OKTOBERFEST XS

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Csapolt már sört virtuálisan? Ugye nem? Most itt az alkalom rá: a müncheni Oktoberfest hivatalos játékában előbb a sörcsapot kell az egérrel helyére ütni, utána pedig a fent látható, telt keblű bajor szőkeséggel kell adott idő alatt minél több söröskorsót teletölteni az aranyszínű, bőven habzó nedűvel úgy, hogy annak egy cseppje se loccsanjon ki még véletlenül se.

UBUNTU 8.10

Forrás: [origo]

Az ingyenes operációs rendszer letöltése

Fél év után új verziót adott ki a Canonical ingyenes operációs rendszeréből, az egyik legbarátságosabb Linuxból, az Ubuntuból. A 8.10-es kiadásban már egyszerű beállítani az ADSL-kapcsolatot is, és kevésbé bonyolult a wifit vagy a mobilinternetet. Ugyancsak fontos újdonság a Vendég-munkamenet bevezetése, ami egy gombnyomásra zárolja a tulajdonos összes adatát arra az időre, amíg a gépet egy ismerős kölcsönkéri mondjuk levelezni. Bevezettek egy privát mappát is a legújabb Ubuntuban, ebben titkosítva lehet elmenteni a bizalmas információkat, így azokhoz egy tolvaj sem fér hozza. Kezelőfelülete kimondottan szép, kipróbálásához pedig még telepíteni sem kell, a letölthető CD-képet lemezre égetve közvetlenül indítható is róla a számítógép. Az Ubuntut lehetséges Windowson belülre, bármikor uninstallálható módon is telepíteni, de egy gigabájtos pendrive-ra is feltölthető saját segédprogramjával tartalék operációs rendszernek.

RADARSYNC FREE EDITION

Forrás: [origo]

A szoftver ingyenes verziójának letöltése

Napjainkban már nem elég vírusirtót és tűzfalat használni, a kártevők még a megfelelően védett PC-re is bejuthatnak a különböző alkalmazásokban felbukkanó biztonsági réseken keresztül. Az optimális védettség biztosításához tehát a biztonsági szoftverek mellett a számítógépen futó programokból, driverekből is célszerű mindig a legfrissebb, azaz a legkevesebb rést tartalmazó verziót használni.

Ezt a feladatot teszi jócskán egyszerűbbé a Radarsync nevű szolgáltatás, amelynek ingyenes segédprogramja mindenből automatikusan megkeresi a lehető legújabbat a VGA-kártya illesztőszoftvereitől kezdve a PDF-olvasó alkalmazásig. A RadarSync automatikusan letölti a friss verziókat, a felhasználónak így már csak el kell indítania azokat: ez ugyan az első alkalommal még hosszadalmas lehet, de ha sűrűn megkerestetjük vele a legújabb verziókat, a későbbiekben átlagban legfeljebb néhány szoftver telepítésével kell időzni. Vigyázat, telepítésekor mindenféle eszköztárakat akar telepíteni, ezek nem szükségesek hozzá!

PICASA 3.0


A szoftver teljes verziójának letöltése

Végre elkészült a Google ingyenes képmenedzselő, fotószerkesztő szoftverének 3.0-s verziója, amelyet egyebek közt arra is lehet használni, hogy az ember feltöltse digitális fényképeit a a Picasa Web Albumson lévő tárhelyre. A fenti videón a fross kiadás minden újítása bemutatásra kerül: kényelmesebb lett a fotók megosztása, bekerült egy kollázskészítő komponens, automata vörösszem-eltávolító, illetve a képrészletek kivágásánál automatikusan optimális beállításokat javasol a program. Fejlettebb lett a diashow-készítés, de már képernyőkímélőt is lehet generáltatni a saját fotókból a Picasával, és megoldották azt is, hogy a képekhez nem csak egyszavas címkéket lehet hozzárendelni. Ha van digitális fényképezőgépe, érdemes kipróbálni az új verziót!

MP3GAIN

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Ezzel az ingyenes alkalmazással ki lehet egyenlíteni az mp3-gyűjtemény számainak hangerejét. Bár a fájlok elemzése és hangjuk normalizálása még izmosabb konfiguráción is eltart egy ideig, segítségével orvosolni lehet azt a problémát, hogy az egyik album túl halk, a másik túl hangos, így mindig kézzel kell utánuk állítani a hangerőt, ami például az autóban ülve kényelmetlen. Készítőinek közlése szerint az MP3 Gainnel feldolgozott mp3 zenék nem szenvednek semmiféle minőségbeli károsodást hangerejük manipulálása során.

A korábbi hetek legjobb szoftvereinek bemutatóit ezen a linken böngészheti át.