Egy honlap megmondja a látogató nemét

Vágólapra másolva!
A netezők nemét próbálja megtippelni a meglátogatott oldalak listáját felhasználva egy ügyes program. A szoftver amellett, hogy remek játék felhívja a figyelmet arra is, milyen könnyen kiszivároghatnak a PC-ről a személyes adatok.
Vágólapra másolva!

"Hét százalékos eséllyel nő. Kilencvenhárom százalékos eséllyel férfi." - közli szűkszavúan a Mike Nolet blogján található webalkalmazás. Nincs benne sem varázslat sem tippelgetés, a browsertől kicsalt böngészési előzmények és az egyes oldalak által nyilvánosságra hozott látogatói statisztikák alapján próbál becsülni a szoftver. A módszer nem száz százalékos, kevés oldalnál ismeri a nemek arányát, nem tud számolni a látogatástok gyakoriságával. Remekül jelzi azonban, hogy mennyi információt szolgáltathat ki magáról akaratlanul is a felhasználó.

Férfias oldalak, nőies szájtok

Az egyes oldalakhoz tartozó arányszámok akár előre is megtippelhetőek. A Slashdot hírportál, a PirateBay torrentoldal vagy bármely más geekek által látogatott oldalak egészen biztosan a férfiség felé tolja az eredményt. Ugyanennek az esélyét növelik a jelek szerint a torrentoldalak, barkácsolós honlapok, sőt a nagy nyugati újságágok is. A keresőoldalak és a közösségi oldalakat viszont inkább nők látogatják a Nolet által felhasznált adatok szerint.

A blogger nem titkolta el, hogy az általa módosított szkript nem az első megoldás a látogató nemének kitalálására. A Xerox cégnek még szabadalmaztatott is egy ilyen diagnosztikai megoldást, és a különböző webes méréseket készítő cégeknek is megvannak a trükkjeik.

Forrás: [origo]

A "Start Analyzing My Browsing History"-ra kell kattintani

Veszélyforrás is lehet

Az elsőre játéknak ható oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy a weboldalak forráskódjába ágyazott egyszerű szkripttel hatalmas információmennyiséghez juthatnak a felhasználóról az oldalak üzemeltetői. Az eredeti szkriptet arra használta készítője, hogy a látogatóinak az általuk preferált linkmegosztó szolgátatáshoz tartozó beküldőgombokat helyezze el az írásai alatt, ám az ilyen adatokat fel lehetne használni a reklámok pontosabb célzására is.

A meglátogatott oldalak listájának megszerzéséért egy ügyes hack felelős. A SocialHistory szkript népszerű közösségi oldalak címeit töltötte be és figyelte, hogy melyik kapja meg a meglátogatott linkeknek járó lila színezést. Így meg lehetett állapítani, hogy a felhasználó mely oldalakat látogatja. Mivel a betöltött címek listáját a szkriptet az oldal üzemeltetője maga határozza meg, sokkal kényesebb információkat is ki lehet facsarni a gyanútlan böngészőből.

Amíg az ilyen információszerzési lehetőségeket be nem foltozzák, a személyes adataikért aggódóknak és a böngészési szokásaikat titokban tartani vágyó felhasználóknak a Firefox ingyenes NoScript kiegészítőjét ajánljuk. Ezzel az összes háttérben betöltődő szkriptnek megálljt lehet parancsolni, megteremtve ezzel egy nagyságrendekkel kényelmetlenebb, de sokkal biztonságosabb webet.