Bárki írhat a Britannicába

Vágólapra másolva!
Bevonja az enciklopédia szerkesztésébe olvasóit az Encyclopaedia Britannica. Az enciklopédisták elsősorban a szakértőket várják, ám a hétköznapi olvasóknak is lesz lehetőségük írni.
Vágólapra másolva!

A Britannica blogján részletezi az új, nyitottabb enciklopédia működési elveit, kiemelve, hogy az enciklopédia szerkesztői szűrni fogják a felhasználói tartalmat. A szerkesztőségi ellenőrzéssel az enciklopédia jó hírét akarják megóvni, elkerülve még a lehetőségét is annak, hogy hamis információk jussanak a gyakorta hivatkozási alapul használt lexikonba.

Az új rendszer kidolgozásán hónapok óta dolgozik a Britannica csapata, sőt már a webes szoftver fejlesztésének is nekikezdtek egy ideje. Az új online enciklopédia várhatóan közösségi funkciókat is tartalmazni fog, a készítők arra számítanak, hogy tudósok ezrei fogják digitális otthonukul választani a Web 2.0-s szolgáltatásokkal felvértezett oldalt. A készítők mindent megtesznek, hogy a szoftver támogassa a közös munkát a világ különböző sarkairól összesereglő Britannica szerkesztők között, gazdagabbá téve az általuk létrehozott tudásanyagot. A megvalósítás alatt lévő Britannica egy dologban fog jelentősen eltérni a Wikipédiától: hangsúlyossá teszi, hogy mely szövegeket mely szerzők írták, míg az ingyenes tudástár a közösségi művekre helyezi a hangsúlyt. Így aki a saját műveivel akar elbüszkélkedni, vagy csupán érdekli, hogy a legtekintélyesebb hagyományos enciklopédia milyen webes eszközöket kínál a vállalkozó kedvű kutatóknak, mindenképpen tekintse meg az egyelőre tesztverzióban elérhető oldalt.

Forrás: [origo]

A Nature magazin 2005-ös cikke óta, melyben a Wikipédiát, a bárki által szerkeszthető ingyenes webes enciklopét és a Britannicát hasonlították össze folyamatos a finom rivalizálás a két tudástár között. A szakfolyóirat cikkét elsősorban a Britannica szerkesztői érezték támadásnak, hiszen a cikk közel hasonló pontosságúnak találta a két forrást. A Britannica kiadója szerint a Nature felmérése legalább annyira pontatlan volt mint maga a Wikipédia, ezzel a megjegyzésével azonban magára szabadította az ingyenes enciklopédia szerkesztőit. A harc valószínűleg csitulni fog a Britannica mostani bejelentésével, hiszen a wikisek most már tudhatják, az ő módszerük nyert.