Két évig nem volt, jövőre lesz Nagy Testvér-díj

Vágólapra másolva!
Két éve nem hallhattunk a magánszféra megsértőinek járó citromdíjról, amit a "Nagy Testvérről" neveztek el. A hazánkban 2001 óta átadott díjjal leghamarabb jövőre találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

2001 és 2005 között minden évben átadták Magyarországon a Nagy Testvéd-díjat, ami tulajdonképpen a magánszféra tárgyévi megsértőinek a civil "elismerése". A díj odaítélésekor évről évre kiemelt figyelmet kapott az elektronikus privacy, azaz az internetes, illetve bármilyen elektronikus eszközzel történő adatrögzítővel való túlbuzgóság. A díj odaítélésének nem volt feltétele, hogy a jelölt törvénysértést kövessen el, a személyes adatok kezelésének kényes volta révén mindig találtak olyan vállalatot, hivatalt, vagy magánszemélyt, aki kiérdemelte a citromdíjat. Két év óta azonban nincs díjátadás, a Nagy Testvér-díj weboldala sem frissült.

2008-ban újrakezdik

Beck Tamás, a díjat Magyarországon átadó Technika az Emberért Alapítvány kuratóriumának elnöke érdeklődésünkre elmondta: a korábbi kuratórium inaktívvá vált, tulajdonképpen ez volt az oka a kétéves kihagyásnak. Idén azonban új grémium állt fel, akik közül többek ismerősek lehetnek a hajdani zsűri tagjai közül: Simon Éva, Földes Ádám, Pálinkás Tibor, Szabó Máté, és Beck Tibor alkotja az új kuratóriumot, s ha a változással kapcsolatos bírósági procedúra véget ér, igéretük szerint 2008 tavaszán átadják a következő - minden bizonnyal a 2007-es év teljesítményét értékelő - díjat.

A Nagy Testvér-díjat népszerűvé tette korábban, hogy mind a jelölésben, mind a szavazásban aktív szerepet kaptak az internetezők is. Nemcsak az egyetlen, adatvédelemmel kapcsolatos visszaélésekre adható civil válasz lehetősége volt a díjban, de az is, hogy a nominálások, illetve a közönségdíj révén gyakorlatilag bárki elégtételt vehetett a törvénytelennek ugyan nem minősülő, de mindenképpen etikátlan adatkezelésért.

Mindenki, aki számít

A citromdíjat a hazai cégek, hivatalok és celebritások olyan nagyjai érdemelték ki az évek során, mint a Tesco, az Igazságügyi Minisztérium, az ASVA, a Pannon, a Microsoft, a BSA, Lakat T. Károly, a BRFK és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos - egyébként ő volt az egyetlen, aki át is vette a kétes értékű "elismerést".