Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sms-sel utazhatnak a prágaiak

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonos sms-el is lehet majd menetdíjat fizetni januártól a tömegközlekedési eszközökön Prágában - jelentette hétfőn a cseh Euro Online gazdasági hírportál.
Vágólapra másolva!

"A rendszer nagyon egyszerű lesz. Az utas küld egy sms-t a megadott számra és legfeljebb két percen belül megkapja telefonjába a menetjegyet" - mondta el a hírportálnak Jan Svoboda, a prágai tömegközlekedési vállalat marketing igazgatója. Megjegyezte, hogy a közlekedési vállalat már mind a három mobiltelefonos szolgáltatóval megkötötte a szükséges szerződéseket. Az új rendszert csütörtökön mutatják be a nagyközönségnek.

Elektronikus ellenőrzés

Ellenőrzéskor az utasnak meg kell mutatnia az ellenőrnek az sms hírt, amelyet a revizorok összevetnek a saját céges adatbankjukban található adatokkal. Amennyiben a revizor úgy véli, hogy a mobilos menetjegy hamisított, lehetősége lesz szintén egy sms-sel mindezt pillanatok alatt ellenőrizni. "A mobiltelefonos menetjegyek bevezetésétől egy nagy probléma megoldását várjuk. Jelenleg ugyanis a városban nem mindenütt és nem mindig lehet menetjegyet venni, ami problémákat okoz. Miután napjainkban mobiltelefonnal gyakorlatilag mindenki rendelkezik, jegyet venni nem lesz gond" - fejtette ki Svoboda.

"A mobiltelefonos menetjegyek rendszere olcsóbb, mintha minden megállónál automata jegykiadót szerelnénk fel. A rendszer korszerű és bevezetésével pénzt is megtakarítunk" - magyarázta Katerina Poláková, a közlekedési vállalat szakértője. Mobilból januártól csak a menetjegyeket lehet venni, bérleteket nem. A bérleteknél is azonban bevezetik az internetes vásárlás lehetőségét. Akiknek még sincs mobilja, annak sem kell aggódnia, mert a klasszikus menetjegyek rendszere természetesen továbbra is fennmarad.

Drágább lesz a cseh jegy

Januártól kezdve a jelenleg 20 koronás átszálló menetjegy ára 26 koronára emelkedik. Ezzel a jeggyel gyakorlatilag másfél órán keresztül lehet használni az összes tömegközlekedési eszközt. Prágában egyfajta menetjegy érvényes és használható minden közlekedési eszközön.

Hasonló rendszer bevezetésén gondolkodik a BKV is - derítette ki az Index. A fővárosban a tervek szerint 2008 elején vezetnék be az új rendszert, bár még sok kérdés - így például a szöveges üzenetben érkező jegyek hitelesítése is - megválaszolásra vár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről