Április legjobb játékprogramjai

Vágólapra másolva!
Április legizgalmasabb játékprogramjai kerülnek terítékre: sok újítást hoz a hajótöröttes tamagocsi-klón második része, és letölthet egy apró, de annál jobb biliárd-szimulátort is. Egy másik programban saját tévécsatornát indíthat, de feltűnik egy tüsszögő zöld malac, egy Super Mariót utánzó csimpánz, és jópár harcias pálcikaember is. A hónap különlegessége egy magyar fejlesztésű játék, amelyben részeg szumózók küzdenek meg egymással.
Vágólapra másolva!

VIRTUAL VILLAGERS 2: THE LOST CHILDREN

A tavalyi év egyik legegyedibb játéka volt a hajótöröttekkel benépesített, lakatlan szigeten játszódó program, a Virtual Villagers. Ebben a játékos célja egy működőképes kolónia kinevelése - aztán pedig életben tartása - volt. A játék történései a tamagocsikhoz hasonlóan akkor sem álltak meg, ha kiléptek belőle, így ha a játékos egy hétig rá sem nézett karaktereire, az a legközelebbi indításkor jó eséllyel már csak csontvázaikat láthatta a szigeten.

A számos apró nüanszot tartalmazó játékmenet és az azt kísérő kellemes grafika rengeteg rajongót szerzett a szériának, amelynek második része megválaszolja a játékosok egyik leggyakrabban feltett kérdését: vajon mit rejt az első rész sziklával elfedett barlangja?

Forrás: [origo]
A Virtual Villagers 2 letöltése

A barlang mögött Isola szigetének nyugati partszakaszát találni, amelyet ugyanúgy be kell népesíteni, mint korábban, az alapok tehát mit sem változtak. Újdonságokkal viszont nem spóroltak a fejlesztők: a betegeket például már külön kórházkunyhókban lehet istápolni, valamint lehetőség van már varrókunyhók létesítésére is, az itt elkészített különféle ruhadarabokat vagy uniformisokat rá is lehet aggatni a lakosokra.

A gyermekek most már hasonlítanak szüleikre is - ez az első részben még nem volt lehetséges. Minijátékok keretében különféle összegyűjtendő tárgyakat, gombákat, köveket és lepkéket, gyógynövényeket is be lehet gyűjteni az új epizódban. Ezekből különféle főzetek készíthetők, amelyek különféle izgalmas és felderítetlen hatásokkal rendelkeznek. Aki húzódozna a Virtual Villagerstől, ne tegye, csak tíz percet kell adnia magának, hogy a hajótöröttek paradicsomi világa örökre beszippantsa!

SUMOTORI DREAMS
Végre egy magyar fejlesztésű játék is feltűnt havi válogatásunkban: a száz kilobájtnál is kisebb Sumotori Dreams egy hazai kóder, Soltész Péter munkája, s a Breakpoint 2007 számítógépes találkozó játékversenyének első helyezettje lett. A meglehetősen egyedi programban kockákból álló szumózók mérkőznek meg. Az irányítás ugyan nem bonyolult, mivel csak mozogni és lökni lehet a karakterrel, azonban egyáltalán nem könnyű nyerni, mivel a figurák úgy imbolyognak, mintha két liter szakét benyakaltak volna, rendkívül könnyen hanyattesnek. Egyensúlyban tartásuk természetesen a játékos feladata.

Forrás: [origo]
A Sumotori Dreams letöltése

Egy úgynevezett rejtett mód előhozására is van lehetőség, amely igazából szórakoztatóbb is, mint a szumóverseny - ehhez elég annyit elárulni, hogy a menüben a kerítést kell megdobálni kockákkal a bal gomb ismételt megnyomásával. Apró mérete miatt mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a játékot, már csak apró mérete miatt is - igazi üde színfolt.

DARWIN THE MONKEY
Szórakoztató grafikájával emelkedik ki a platformos-gyűjtögetős mezőnyből a Darwin the Monkey. A Super Mario nyomában mozgó játékban Darwinnal, az akrobatikus majommal kell banánfürtöket lopnia a játékosnak a törzsi kultúrában élő békák élelmiszerraktáraiból.

Forrás: [origo]
A Darwin the Monkey letöltése

A békák fejére ugorva pár másodpercre ki lehet őket vonni a forgalomból - ezalatt még a különféle bónuszok begyűjtésére is van lehetőség. Az egyetlen probléma talán csak az irányítással lesz, hiszen aki hozzászokott ahhoz, hogy az iránybillentyű és az ugrás együttes megnyomása után egy az adott irányba ugrik a főhős, az csalódni fog: itt előbb kell az ugrást megnyomni és csak a levegőben lehet irányítani Darwint. Ettől az apróságtól eltekintve a fiatal korosztály újabb kedvencéről lehet ez a játék.

GRIMM'S HATCHERY
A Grimm's Hatchery a mostanság fellendült "stratégiai kattintgatós" játékcsalád újabb tagja, amely főként a fiatalabb korosztálynak jelent izgalmakat. Ehhez igazodva története sem bonyolult: egy királyság gonosz hercege jó testvérét kiebrudalja az udvarból, hogy övé lehessen a trón. A jó hercegnek - akinek a szerepét a játékos tölti be - egyetlen esélye van arra, hogy a trónfosztást kikerülje: 300 ezer aranyat kell összegyűjtenie 80 napon belül.

Forrás: [origo]
A Grimm's Hatchery letöltése

Ezt az időt a palota melletti szörnybaromfi-udvarban fogja eltölteni, hiszen ott próbál majd szörnytojásokból aranyat tojó tyúkokat, sárkányokat és egyéb mesebeli állatokat keltetni, ezeket etetni és a hozzájuk betörő szörnyeket elpusztítani. Ez meríti ki az akciórészt, ami pedig a stratégiát illeti, a pénz gyűjtése mellett élelmet, háziállatokat és fegyvereket kell vásárolni, valamint különféle küldetéseket is el lehet vállalni némi jutalomért cserébe. Az amatőr fejlesztésű programot felkarolta a számos addiktív játékot jegyző Reflexive cég, így valószínűleg érdemes lesz további verzióit is figyelemmel kísérni.

SPACE AGGRESSOR
Bárkinek, aki imádja a többjátékos csatákat, emlékezetes perceket okozhat a Space Agressor. A játék két részre osztott képernyőt használ, melynek jobb felén a szokásos játéktermi űrhajós, lövöldözős akciójelenetek láthatók, egy szuperjárművet több rajnyi védekező hajó próbál megfékezni.

Forrás: [origo]
A Space Aggressor letöltése

A képernyő bal oldalán a védekező fél gyártóüzeme látható, amelyben egy meccs időtartama alatt minél több és ütőképesebb űrhajót kell gyártania a támadók ellenében. Emellett lehetőség van még egyre fejlettebb fegyverek és technológiák kifejlesztésére is. Egy üzemben véges számú dolgozó van, ezeket különböző arányban lehet beállítani gyártásra, alapanyagbányászásra, illetve pénzszerzésre. A Space Aggressor egyjátékos üzemmódban is játszható természetesen, bár így kevésbé élvezetes.

GESUNDHEIT!
"Egészségedre!", köszönti címével a játékosokat az erősen kultuszjáték-gyanús Gesundheit. Főszereplője egy allergiás zöld kisdisznó, aki fegyverek híján tüsszentéseivel veszi fel a csatát a városkájában csatangoló vérszomjas szörnyek ellen.

Forrás: [origo]
A Gesundheit! letöltése

Szerencséjére a szörnyek nem mozdulnak arra a célpontra, amit csak látnak, de nem hallanak, másfelől pedig azt, hogy allergiájának köszönhetően képes elég messzire tüsszenteni. Minden egyes kerületben találhatóak szörnyevő kutak, amikbe bele kell tüsszenteni, a gonoszok ezután bele is futnak ezekbe vakon. Az álomszerű rajzfilm-grafika és a morbid játékmenet a fiatalabb játékosokat pár perc után foglyul ejtheti, ami abszolút érthető.

TV STATION MANAGER
A menedzserjátékok sorát bővíti a TV Station Manager, amelyben egy végnapjait élő tévécsatornát kell újra a nézettségi statisztikák élére repítenie a játékosnak. Induláskor kiválasztható, hogy dokumentumfilmekre, brazil szappanoperákra vagy esetleg vércsatakos horrorfilmekre szakosodott-e a csatorna, továbbá millyen a felszereltsége a stúdiónak és mennyi kezdőpénzzel indul a játék.

Forrás: [origo]
A TV Station Manager letöltése

Fontos minél több műsort vásárolni és a tévéstúdió berendezését bővíteni, a kiadásokat pedig reklámbevételekből lehet fedezni. A reklámszerződések feltételeire azonban figyelni kell: akár még totális csődöt is jelenthet az, ha nem kerül a megfelelő időben a képernyőre az adott harminc másodperc. A program grafikája ugyan középszerű, de a stratégiázáshoz ez bőven elég, az első látásra riasztóan bonyolultnak tűnő kezelőfelületet pedig rózsaszín kosztümbe bújtatott, a nap 24 órájában bármikor ráérő hölgyasszisztens magyarázza el.

KAKIARTS 8-BALL
A Breakpoint 2007 játékverseny harmadik helyezettje lett ez a magyar ajkúak számára vicces című biliárd-szimulátor, amelynek mérete kisebb egy átlagos Word-dokumentumnál. Ezért cserébe viszont kristálytiszta 3D-megjelenítést, nagyon jó hangeffekteket és elvárhatóan minőségi fizikai rendszert kapunk.

Forrás: [origo]
A Kakiarts 8-ball letöltése

A meccset több szögből lehet megtekinteni és ugyan egy erősebb lövés megindításához elég sokat kell várni, ideális játék arra az esetre, amikor ketten ülnek egy gépen és van tíz perc elütnivaló idő.

TEENAGE MUTANT NINJA PUPPETS
Egyre trendibbnek számítanak az életszerű fizikai modellezéssel felszerelt verekedős játékok. Jó modellezést és riasztóan spártai grafikát vonultat fel a Teenage Mutant Ninja Puppets, amely érthető annak fényében, hogy a program mérete száz kilobájt alatt van. Az irányítás lényege annyi, hogy a játékos a képernyő bal oldalán induló figura fejét irányítja - annak teste és végtagjai a fej után mennek.

Forrás: [origo]
A Teenage Mutant Ninja Puppets letöltése

Ennek tudatában kell karakterét úgy mozgatnia, hogy az minél többször megüsse az ellenfelet, ő maga viszont minél kevésbé sérüljön. Az ötlet egyszerű, nagyszerű és egy házibulin igen jól jöhet pár sör után.

GEOMETRY WARS: RETRO EVOLVED
A Microsoft online játékszolgáltatására, a Xbox Live-ra kifejlesztett Geometry Wars egyik pillanatról a másikra különálló akciójáték-kategóriát hozott létre a mai játékdömpingben. A "geometriai lövöldözős" játékok csak megjelenésükben különböznek társaiktól, de abban nagyon: mintha egy aktívabb geometria óra elevenedne meg a képernyőn: az ellenfelek vibráló, világító körök, háromszögek, négyzetek, a háttér világító rácsháló, amely a robbanásoktól behullámzik.

Forrás: [origo]
A Geometry Wars: Retro Evolved letöltése (csak Vista alatt működik)

A fekete kontraszt és az állandóan mozgó, egyre sűrűsödő színes, vibráló ellenfelek és lövedékek játéktermi hangulatot teremtenek és a PC-re legalább hat klón született - köztük a múlt hónapban bemutatott Echoes - , mielőtt a gyártó úgy döntött, hogy végre PC-re is kihozza. A program egyetlen hátránya, hogy csak Windows Vista alatt működik, így aki XP-t használ, annak érdemesebb a hasonmásait kipróbálnia.