Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Borkóstoló robotot fejlesztettek ki Japánban

Vágólapra másolva!
A robot-sommelier ételeket és borokat tud azonosítani infravörös hullámok segítségével, és segíthet a megfelelő párosítás kiválasztásában.
Vágólapra másolva!

A NEC és a japán Mie egyetem közösen alkotta meg a borkóstoló robotot, vagy "borbotot", amely 60 centi magas, és zöld-fehér színben pompázik - adta hírül az AP. Az apró sommelier-t eredetileg arra fejlesztették ki, hogy ételek összetevőit és ezek arányait mérje fel, de a technológia odáig fejlődött, hogy már a borokkal is elboldogul.

A robot ízlelőbimbóit a karjába rejtett infravörös érzékelő helyettesíti, amellyel átvilágítja az elé helyezett ételt vagy borospalackot, és a visszaverődő hullámokból következtet annak összetételére. Mivel a gép beszélni is tud, a végeredményt hangosan közli, és készítői szerint alkalmas lehet arra, hogy kiválassza a gazdája ízlésének megfelelő, vagy az ételhez illő borokat.

"Már mindenféle robot van, amelyek egészen különböző feladatokat látnak el. De mi a borra akartunk koncentrálni, mert az tűnt igazi kihívásnak." - mondta el az AP hírügynökségnek Hideo Shimazu, az NEC kutatási vezetője. A robotba épített technológiát a látványos éttermi funkció mellett az élelmiszeriparban is fel lehet majd használni minőségellenőrzésre. A fejlesztőknek mindenesetre van még min dolgozniuk, mivel a gép a világ több ezer borfajtája közül csupán pár tucatnyit ismer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről