Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Májusban jön a Samsung ultramobil PC-je

Vágólapra másolva!
A koreai gyártó május elsején dobja piacra PDA-nál nagyobb, laptopnál kisebb ultramobil PC-jét, amelynek prototípusát még a márciusban mutatta be.
Vágólapra másolva!

A Samsung május elsején mutatja be az Egyesült Államokban első ultramobil PC-jét (röviden: UMPC), amely a boltokba kerülhet. A cég még márciusban mutatta be a Microsoft által kiötlött, Origami kódnéven fejlesztett újfajta készüléke prototípusát, ahol az Asus és az Intel is előrukkolt saját koncepcióival.

A kereskedelmi forgalomba kerülő végleges változatról egyelőre nem árult el sokat a gyártó: csak annyit lehet tudni róla, hogy egy PDA-nál nagyobb, laptopnál azonban jóval kisebb, billentyűzet nélküli, érintőképernyős készülékről van szó. A termék különlegessége, hogy teljese Windows XP operációs rendszer fut majd rajta, annak is a tábla PC-kre optimalizált változata.

Még nem felel meg a várakozásoknak

A Microsoft eredetileg egy olyan géptípust akart létrehozni az Origamival, amely mindössze pár száz dollárba kerül, de kicsi, könnyű, bárhová elvihető, egész nap használható egy feltöltéssel és bármilyen médiafájlt át lehet rá tölteni a számítógépről. A stílusos életmód-kiegészítőnek szánt készülék első változata azonban sok szempontból alulmúlja a várakozásokat.

Az első UMPC-k ugyanis 600-1000 dollár (130-220 ezer forint) körüli áron kerülhetnek majd forgalomba, vagyis laptop-árban lesznek: ennyi pénzért pedig valószínűleg nem a tömegek, csak a számítógép-fanatikusok játékszere lesz az újfajta eszköz. A másik, még nagyobb gond, hogy a gyártók még nem tudnak megfelelő hosszúságú üzemidőt biztosítani egy ilyen nagy tudású gépnek, így az első Origami-felhasználók minden bizonnyal pár óránként a töltőre kell, hogy csatlakoztassák majd készüléküket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről