Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar szoftverrel az illegális filmletöltések ellen

Vágólapra másolva!
Filmhalász néven új számítógépes programot fejlesztett ki az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA).
Vágólapra másolva!

Az ingyenes programmal a cégvezetők figyelemmel kísérhetik, hogy alkalmazottaik milyen adattartalmakat töltenek le az internetről. A szoftver felismeri a tömörített állományokba csomagolt filmeket is, így a felhasználók nem rejthetik el kevésbé ismert fájltípusokba a letölteni kívánt videókat. Az ASVA szerint amennyiben a dolgozók számára a munkahelyi internetkapcsolat magánjellegű felhasználása is megengedett, akkor a cég vezetője felel azért, hogy milyen tartalmakat töltenek le beosztottai.

A szoftvert munkahelyi (vagy más) hálózatokra kell telepíteni, az a kliensprogram pedig, mely a többi gépen folyó adatforgalmat figyeli, egy kijelölt gépen található. Ez a gép folyamatosan kapja az információt a hálózaton megforduló tömörített tartalmakról, így a cégvezető a saját gépén kap áttekintést az alkalmazottak letöltéseiről.

A program honlapján olvasható figyelmeztetés szerint a cégvezetőnek figyelmeztetniük kell alkalmazottait arról, hogy internetezésüket megfigyeli. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az új program kapcsán az MTI-nek elmondta, amennyiben a cégvezető jogosult ellenőrizni, akkor úgy használhatja ezt a programot, hogy előtte a dolgozóval megállapodnak a forgalomfigyelésről.

MTI - [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről