Vizsgálják a mobiltornyok élettani hatásait

Vágólapra másolva!
Egy új brit projekt során a mobiltelefóniában használt átjátszótornyok élettani hatásait vizsgálják. Korábbi kutatások nem szolgáltak egyértelmű eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A mobiltechnológia rohamos terjedésével egyre több mobil átjátszótornyot állítanak fel a fejlett távközlési piaccal rendelkező országokban, Angliában például minden tizedik iskola 200 méteres körzetében található egy ilyen torony. Bár eddig még nem bizonyosodott be a tornyok káros hatása az emberi szervezetre, de az illetékes hatóságok "elővigyázatos megközelítésre" szólítanak fel. A valós hatások megállapítására az Egyesült Királyságban tudósokból álló csoportot állítottak fel, akik a témában végeznek nagy szabású kutatást - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

November végén nyílt meg az Essex-i Egyetemen az "Electromagnetics and Health Laboratory", mely helyet ad a kutatócsoportnak, akik már túl is vannak a 20000 suffolki és essexi embert érintő felmérés adatgyűjtési szakaszán. A kérdőívben arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek mit érzékelnek az elektromágneses terek rájuk gyakorolt hatásából. A 328 ezer fontból gazdálkodó projektet a kormány és az iparág támogatja, és két évig tart majd. Az egyetem Pszichológia Tanszéke is bekapcsolódik a kutatásba egy korábban elkezdett kutatási programmal.

Elaine Fox, a projekt vezetője elmondta, hogy a mobiltechnológia és annak felhasználása folyamatosan fejlődik, így életbevágóan fontos, hogy az egészségügyi kockázatokkal foglalkozó kutatások is lépést tartsanak ezzel. Ennek megértéséhez nyújt kiváló segítséget az új laboratórium.

ITTK Infinit